NOS NieuwsAangepast

Beroepsvereniging voor 'nieuw beroep' van geboortefotograaf

Een oom of tante die naast het bed staat om snel even een paar kiekjes te maken van de geboorte van je kind. Vaak goed bedoeld en uit liefde, maar het resultaat is niet altijd om over naar huis te schrijven. Tegenwoordig is er een alternatief: de geboortefotograaf.

In Nederland bestaat deze gespecialiseerde fotograaf nog niet zo lang. Fotografe Marry Fermont begon er in 2011 mee en tot op dat moment was het nog totaal onbekend in ons land. Maar nu, zes jaar later, is er een beroepsvereniging van geboortefotografen in Nederland en België.

Fermont is mede-oprichter van de vereniging. Volgens haar is het vastleggen van een bevalling geen klusje dat je zomaar even doet. "Als geboortefotograaf leg je de geboorte vast, van het begin van de weeën tot aan de komst van eventuele familie", legt ze uit. En dat is een serieuze bezigheid, het moet in een keer lukken. "Je moet goed weten waar je mee bezig bent."

  • Geboortefotografen.com
  • Geboortefotografen.com
  • Geboortefotografen.com

Nederlandse ziekenhuizen waren in het begin wat huiverig over de opkomst van geboortefotografen. "Zeker in het begin was er onwetendheid, ze hadden geen idee." Maar volgens Fermont brengt de beroepsvereniging daar wel verandering in. "Je merkt dat er daardoor veel meer bekendheid komt en dat ze het leuk vinden dat je er bent."

Je kan niet zomaar even een datum plannen om de bevalling vast te leggen.

Marry Vermont, mede-oprichter beroepsvereniging van geboortefotografen

De vereniging moet vooral duidelijkheid verschaffen voor fotografen, voor ouders en voor ziekenhuizen. "Veel ouders beseffen bijvoorbeeld niet goed wat erbij komt kijken als je een geboortefotograaf inhuurt. Ze vinden het duur, maar als fotograaf ben je dan ook wel altijd oproepbaar. Want je kan niet zomaar even een datum plannen om de bevalling vast te leggen."

Verder wilde Fermont ook als vereniging in gesprek met ziekenhuizen, om de onwetendheid weg te nemen. En de privacy moet voorop blijven staan, legt de fotografe uit. "Vooral in het ziekenhuis is dat belangrijk. Dat ze weten hoe je omgaat met de privacy van het personeel. En nu zijn er zelfs ziekenhuizen die je met open armen ontvangen."

  • Geboortefotografen.com
  • Geboortefotografen.com
  • Geboortefotografen.com
  • Geboortefotografen.com

Het is de kunst om als geboortefotograaf hele mooie foto's te maken, zonder al te veel aanwezig te zijn. "En dan gaat het vooral om de mensen die niet aan het bevallen zijn", vertelt Fermont. "Denk aan zorgverleners, papa's of eventuele andere familie. Daar moet je heel discreet mee omgaan."

Marry Fermont heeft een deel van de opleiding verloskunde gedaan en dat komt goed van pas als geboortefotografe. "Je moet genoeg weten van het geboorteproces, ook als het niet volgens het boekje gaat. En door veel te weten en ervaringen op te doen, word je daar steeds beter in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl