Bloemenzee voor de ingang van club Reina in Istanbul

Aanslagpleger club Istanbul waarschijnlijk Oeigoer

De man die verdacht wordt van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul is waarschijnlijk een Oeigoer. De Turkse vicepremier Kaynak zegt dat er verschillende locaties in beeld zijn waar hij zich mogelijk schuilhoudt.

Turkije maakt sinds de aanslag met Oud en Nieuw jacht op de terrorist. Bij de aanslag kwamen 39 mensen om het leven. De autoriteiten zeggen steeds dichter bij de dader te komen, maar hij is nog voortvluchtig. Gisteren werd gemeld dat de identiteit van de verdachte bekend is; meer details werden echter niet gegeven.

Een dag eerder werd er nog gesproken over een 28-jarige Kirgiziër. Later ontkende de politie dat hij de verdachte is. En nu zou het dus gaan om een Oeigoer. Het Oeigoerse volk is islamitisch en bewoont de Chinese autonome regio Xinjiang. Van oorsprong is het een Turks volk. Veel Oeigoeren willen onafhankelijkheid.

Buitenland

De Turkse vicepremier zegt dat de mogelijkheid bestaat dat de verdachte naar het buitenland vlucht, maar dat hij verwacht dat de man nog in Turkije is en daar kan worden gearresteerd. De man heeft waarschijnlijk alleen gehandeld, maar Kaynak sluit niet uit dat hij hulp van anderen heeft gekregen.

Vanmorgen vroeg heeft de politie opnieuw een aantal mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag. Dat gebeurde in een voorstad van Istanbul na aanwijzingen dat verschillende verdachten zich daar schuilhielden. Ook dit zouden Oeigoeren zijn, schrijven Turkse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl