De uitvaart van Kerim Akyil in Houthalen
NOS NieuwsAangepast

Racistische teksten van Belgen schokken rouwende Turkse vader

In Houthalen-Helchteren in België is het Belgische slachtoffer van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul begraven. De 23-jarige Kerim Akyil, die een dubbele nationaliteit had, was één van de 39 slachtoffers van de aanslag op nieuwjaarsnacht.

Op de uitvaartplechtigheid in een moskee in Houthalen kwamen zo'n 1000 mensen af. Velen waren nog altijd geschokt door de aanslag. "Onwezenlijk", zei een achterneef van Akyil, "we zijn zeer aangeslagen en zitten vol ongeloof. Is het een boze droom en proberen we te ontwaken?"

Belgische slachtoffer aanslag Istanbul begraven

De schepen (wethouder) van Houthalen, Mustafa Aytar, was familie van Akyil. Bij de uitvaart pleitte hij voor solidariteit. "De boodschap aan de daders van de terreuraanslag is samenhorigheid en solidariteit", zei Aytar. "Dat is het enige goede antwoord dat wij kunnen bieden." Aytar omschreef Kerim als een 'geliefde jongen'. "Sommige helden zijn onzichtbaar", zei hij."Maar Kerim is voor ons allen een held."

Ik ben deel van dit land. Ik heb mijn zoon niet in Turkije laten begraven.

Vader van Kerim Akyil

Na de dood van Akyil verschenen op Facebook en Twitter racistische berichten. 'Moest alle dagen gebeuren daar', 'Zonde dat hij niet meer kameraden heeft meegenomen', 'Een Turk minder', 'Gekleurde Belg, hahaha. opruiming' luidden enkele van de teksten.

De vader van Akyil, die vandaag in Houthalen bij een monument voor zijn zoon aanwezig was, kon zulke teksten nauwelijks geloven. "Ik verwacht alleen een beetje begrip. Hij is hier geboren en getogen. Ik heb mijn zoon niet in Turkije laten begraven. Ik ben deel van dit land. Ik verwacht van het Belgische volk een beetje begrip."

Zo'n duizend mensen kwamen af op de begrafenis van Kerim Akyil

We patrouilleren veel in de reële wereld, we moeten dat ook doen in de virtuele wereld.

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken

De haatdragende teksten stuitten ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, tegen de borst. "Hoe kun je nu zo onmenselijk zijn in zulke dramatische omstandigheden? Ik begrijp dat niet. Ik vind dat walgelijk."

De minister kondigde aan dat hij de Belgische surveillancedienst voor haatberichten op internet gaat uitbreiden met extra mensen. "We patrouilleren veel in de reële wereld, we moeten dat ook doen in de virtuele wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl