NOS SportAangepast

De Eatons houden meerkamp voor gezien

De Eatons stoppen met meerkampen

Op 15 juli 2013 gaven Ashton Eaton en Brianne Theisen elkaar het ja-woord en beloofden ze elkaar in voor- en tegenspoed te steunen. Nu, ruim drie jaar later, houden ze woord en besluiten ze tegelijk hun spikes op te bergen. Daarmee komt een einde aan de carrière van een bijzonder succesvol atletiekechtpaar.

Met twee olympische titels op de tienkamp en vijf wereldtitels op zak mag de Amerikaan Ashton Eaton (28) zich gerust de beste meerkamper aller tijden noemen. Hij is de enige die naast de Tsjech Roman Sebrle de magische grens van 9.000 punten slechtte. Dat deed hij op de WK van 2015, waar hij met 9.045 een wereldrecord vestigde.

Brianne Theisen-Eaton (28) uit Canada heeft een iets minder gouden palmares te overleggen dan haar echtgenoot, maar met eenmaal WK-goud (indoor), driemaal WK-zilver (2x outdoor, 1x indoor) en een bronzen plak in Rio, heeft ook zij een glansrijke carrière gehad.

"Ik heb de grenzen van mijn lichaam opgezocht"

"Het is tijd om iets anders te gaan doen", liet meneer Eaton weten op de website van het echtpaar. "Ik heb in mijn beste jaren er alles aan gedaan om de grenzen van mijn lichamelijke kunnen op te zoeken. Heb ik die grenzen bereikt? Ik denk dat niemand dat ooit van zichzelf kan zeggen. Dat is misschien wel het meest inspirerende dat ik uit de sport heb gehaald."

En mevrouw Eaton: "Ik heb niet langer de passie voor de atletiek en de meerkamp die ik normaal gesproken had, omdat ik niet meer beter kan worden. Ik heb alles gegeven en ik wil niet doorgaan op een halfslachtige manier. Daarvoor houd ik te veel van de sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl