Twee mannen in de synagoge in Beit El
NOS NieuwsAangepast

Israëlische kolonisten hoopvol over toekomst met Trump

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

In Israël kijken veel mensen verwachtingsvol uit naar de aanstelling van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Vooral kolonisten hopen in hem een vriend te vinden. Zo ook de bewoners van de nederzetting Beit El. Zij kennen hem overigens al: in 2003 doneerde Trump 10.000 dollar voor de bouw van een nieuwe religieuze school.

Beit El ligt midden in het Palestijnse gebied, ofwel in het hart van de Bijbelse streken Judea en Samaria. Het is een van de oudste nederzettingen. "Dit jaar vieren we het 40-jarig bestaan", zegt Chaim Silberstein, een lokale politicus. Hijzelf woont er nu 32 jaar.

Het gaat hen voor de wind. "Onze toekomst is rooskleurig", zegt Silberstein. Nu wonen er 1200 families, binnenkort mogen ze er 300 nieuwe huizen bijbouwen. "Dat is een flinke groei, van 25 procent. Maar dat moet ook. Dan kunnen onze kinderen hier blijven wonen."

Je moet Arabieren onder druk zetten.

Chaim Silberstein

Ieder gezin heeft hier veel kinderen, ook Silberstein heeft er zeven. "Kinderen zijn ons belangrijkste product. Onze investering in de toekomst." Hij voorspelt dat er over een paar jaar een miljoen kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem wonen. Nu zijn dat er nog zo'n 600.000.

Critici zeggen dat daarmee de twee staten-oplossing onmogelijk wordt. En dat is precies het doel van de kolonisten. "De tweestatenoplossing is nu al onmogelijk", zegt Silberstein. "We kunnen het land niet meer delen, en dat is goed. Ik wil wel vrede, maar dit land behoort de joden toe. Voor de Palestijnen moeten we een andere oplossing zoeken."

'Kinderen zijn onze investering in de toekomst'

Obama hebben ze in Beit El nooit gemogen. Zijn laatste daad in de Verenigde Naties – hij zorgde ervoor dat de zeer kritische resolutie tegen de nederzettingen werd aangenomen - is met hoon ontvangen. Een kinderachtige trap na van Obama, vinden de kolonisten.

Over Trump is Silberstein 'voorzichtig optimistisch'. "Niet euforisch, maar optimistisch. Toen George Bush aan de macht kwam dachten we dat hij de nieuwe messias was. Hij bleek een valse messias. Dus we moeten realistisch zijn. Maar het is prettig als we een vriendelijke internationale omgeving hebben, die ons vooruit helpt."

Als joden niet in het hart van het bijbelse land mogen wonen, dan mogen we nergens wonen.

Chaim Silberstein

Het voornemen van Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen zou een goede stap zijn, vindt Silberstein. "Je moet Arabieren onder druk zetten. Zolang ze ruimte zien, geven ze niet toe." Ook de toekomstige bewoner van die ambassade, David Friedman, wordt hier met open armen ontvangen.

Friedman is momenteel voorzitter van een Amerikaanse stichting die jaarlijks zo’n twee miljoen dollar ophaalt voor projecten in de nederzettingen. Hij is een uitgesproken voorstander van de nederzettingen.

Idealistisch

Maar voor de inwoners van Beit El zijn de ontwikkelingen in de internationale politiek niet allesbepalend. Ze gaan door en hebben motivatie en geduld. Silberstein: "De mensen in Beit El zijn idealistisch. Hier wonen is voor ons een Bijbels gebod en een bijdrage aan Israël."

"We geloven dat we het recht en de geschiedenis aan onze kant hebben. Als joden niet in het hart van het Bijbelse land mogen wonen, dan mogen we nergens wonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl