PEC Zwolle-trainer Ron Jans (r) met Albert van der Haar (l) en Gert Peter de Gunst in Spanje
NOS VoetbalAangepast

Costa del Sol biedt Jans kans om fysieke achterstand PEC in te halen

Het waren vooral donkere wolken die dit eerste halfjaar van de eredivisie te zien waren boven Zwolle. De plaatselijke trots PEC Zwolle staat op een degradatieplaats. Een trainingskamp onder de (zo nu en dan zichtbare) Spaanse zon moet de hoofden fris maken, de lichamen weer fit krijgen en het geloof terugbrengen.

Met een graadje of dertien is het in Mijas, gelegen aan de Costa del Sol, prima weer om te trainen. Vooral fysiek moet de ploeg van trainer Ron Jans nog het een en ander inhalen, zo vertelt hij. "Misschien hebben we dat wel onderschat aan het begin van de competitie."

"Er waren spelers met langdurige blessures, met operaties. Er waren jongens die lang niet hadden gevoetbald. Veel hadden nog nooit negentig minuten in de eredivisie gespeeld. De selectie was fysiek niet goed in balans. We zijn nu hard bezig om dat op te lossen", aldus Jans.

  • Pro Shots
    De spelers van PEC Zwolle tijdens het trainingskamp
  • Pro Shots
    De trainingsvelden in Spanje
  • Pro Shots
    De schoenen kunnen weer uit na de training

Voor een buitenstaander kwam het slechte presteren van Zwolle toch wel onverwacht, nadat de club de afgelopen jaren was opgevallen met winst van de KNVB-beker, de Super Cup en een verloren bekerfinale. En er waren spitsen als Tomás Necid en Lars Veldwijk die met goals de ploeg op sleeptouw namen.

"Het is lastig om te zeggen als trainer, maar de ploeg is nu ook gewoon minder dan toen", erkent Jans. "Misschien niet op lange termijn, maar veel jongens hebben nog niet de ervaring om nu al meteen alles te laten zien."

Er werd veel verwacht van Anass Achahbar, die deze zomer van Feyenoord overkwam en voor vier jaar tekende. Maar halverwege de competitie wacht hij nog altijd op zijn eerste eredivisietreffer voor PEC. Ook Jans verwachtte meer van de spits, die hij bestempelt als belangrijkste aankoop van de zomer.

"Hij is binnengekomen met een mentale en fysieke achterstand. Hij was te zwaar, liep conditioneel achter en dacht: nu ga ik het wel even doen in de eredivisie. Ik ben daar niet tevreden over, al vind ik wel dat hij nu laat zien dat hij de eerste spits van Zwolle wil zijn."

Toch ziet Jans het liefst een versterking komen. Hij houdt daarbij een oude bekende goed in de gaten. "Necid speelt op dit moment niet bij Bursasspor, dus dat zou heel mooi zijn." PEC kan zijn scorende vermogen goed gebruiken: in zeventien duels werd er pas dertien keer gescoord.

Na drie uiterst succesvolle seizoenen is er dus werk aan de winkel voor de 58-jarige Ron Jans, van wie het contract na dit seizoen afloopt. "Of ik doorga? Daar praat ik eerst met de club over, daarna met de pers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl