.
NOS SportAangepast

Atletiekbond zet deur voor Russen op een kier

De internationale atletiekbond IAAF heeft de deur voor Russische atleten op een kier gezet. Het wordt voor Russen weer mogelijk om mee te doen aan internationale atletiekwedstrijden. De atleten moeten dan wel voldoen aan strenge eisen. Daarnaast zullen ze niet deelnemen onder hun eigen Russische vlag, maar komen ze in actie onder een neutraal vaandel.

De naam van de atleet die internationaal weer in actie wil komen, mag niet voorkomen in het zeer uitgebreide McLaren-rapport. In dat rapport stond dat er jarenlang sprake was van een structureel dopingprogramma met steun en hulp van de Russische overheid. Ook mag de atleet nooit hebben gewerkt met een coach of dokter die in dat rapport wordt genoemd of een dopingverleden heeft.

Daarnaast moeten ze zich door een onafhankelijke organisatie laten testen. Daartoe heeft de IAAF al een testprogramma opgericht, de IRTP. Daar doen nu vijftig Russische atleten aan mee en dat worden er binnenkort meer dan zestig.

'Russische samples in het buitenland gecontroleerd'

Volgens Sylvia Barlag, het Nederlandse bestuurslid van de IAAF, is er geen sprake van een ommezwaai maar gaat het om een eerste kleine handreiking richting Russische atleten. "Het gaat langzaam, maar er zit zeker vooruitgang in de manier waarop ze met de problematiek omgaan in Rusland."

"Grootste probleem voor ons blijft de ontkenning van met name de top. Ze blijven volhouden dat het niet door de regering gestuurd werd, dus dat het niet geïnstitutionaliseerd was. Terwijl dat wel is aangetoond in het tweede McLaren-rapport."

Desondanks heeft Barlag er wel vertrouwen in dat de dopingmonsters die het afgelopen jaar bij Russische atleten zijn afgenomen, goed en deugdelijk gecontroleerd worden. "Dat gebeurt niet door het Russische anti-agentschap, maar door het IAAF of het Britse anti-dopingagentschap. Het vertrouwen in de uitslagen van de samples die in het buitenland gecontroleerd zijn, is groot."

'Systeem had ze moeten beschermen'

Sebastian Coe, preses van de IAAF, vindt het belangrijk dat Russen weer mee kunnen doen aan wedstrijden. "De atleten zijn in de steek gelaten door een systeem dat ze had moeten beschermen in plaats van uitsluiten van deelname."

Russische atleten zijn sinds november 2015 uitgesloten van internationale deelname vanwege bewezen systematisch dopinggebruik en ontbraken daardoor ook op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl