Belangstellenden nemen afscheid van luitenant-generaal Ted Meines
NOS NieuwsAangepast

'Ted Meines hield van zijn veteranen'

"Ik kan niet anders eindigen dan: ik houd van jullie." Het zijn de slotwoorden van een toespraak uit 2015 van wijlen luitenant-generaal Ted Meines. In het Gelderse Oldebroek was vanmiddag het militaire afscheid van de 'vader der veteranen', zoals hij werd genoemd.

De verzetsheld overleed eind december op 95-jarige leeftijd. Met een erehaag gevormd door militairen en veteranen, saluutschoten en een dodenwacht kreeg Meines een laatste eerbetoon van zijn geliefde mannen.

'Van onschatbare waarde'

"Hij is van onschatbare waarde geweest voor de veteranen en werd op handen gedragen", zegt Frans Rondel. De secretaris van Stichting Veteranen Platform legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat Meines een grote rol heeft gespeeld als medeoprichter van de stichting. "Dankzij hem is alles juridisch vastgelegd."

Afscheid 'Vader der veteranen' Ted Meines

De luitenant-generaal had volgens Rondel veel invloed. "Hij kende ontzettend veel mensen en een aantal bewindslieden is onder zijn commando opgeleid." Hij noemt het voorbeeld van oud-minister en staatssecretaris van Defensie Wim van Eekelen. "Als je veteranenbelangen moet behartigen, heb je daar veel plezier van", weet Rondel.

Vertrouwen

Hij roemt de zogeheten 'veteranen-generaal' als een bevlogen man. "In zijn toespraken kwamen altijd drie thema's terug. 1: heb vertrouwen in jezelf. 2: heb vertrouwen in je medemens. 3: heb vertrouwen in God." Vorig jaar zei Meines in een interview met Defensie: "laat de mensen gewoon één keer tegen ons zeggen: we houden van jullie."

Als voorzitter van het veteranenplatform ging het er minder informeel aan toe. "Hij hield het heel strak en duldde geen tegenspraak", weet Rondel uit ervaring. "Ik ben een van de laatsten die hem als voorzitter heeft meegemaakt."

  • ANP
    Ted Meines (r) tijdens Veteranendag in 2014
  • ANP
    Belangstellenden nemen afscheid van luitenant-generaal Ted Meines
  • ANP
    Belangstellenden nemen afscheid van luitenant-generaal Ted Meines
  • ANP
    Belangstellenden nemen afscheid van luitenant-generaal Ted Meines

Voor hij aan zijn loopbaan in het leger begon, zat Meines in het verzet. Hij kreeg de identiteit van dominee en heeft ook daadwerkelijk gepreekt. "Meines heeft veel kinderen van Joden gered", zegt Rondel. "Onder wie oud-burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam." In 1992 kreeg hij een Yad-Vashemonderscheiding voor zijn verzetswerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl