Militaire politieagenten in Italië
NOS NieuwsAangepast

Boze asielzoekers jagen Italiaanse vluchtelingenwerkers op

In een vluchtelingenkamp in de buurt van Venetië hebben zo'n 25 vluchtelingenwerkers zichzelf vannacht urenlang opgesloten in hun kantoor toen ze achterna werden gezeten door een groep woedende asielzoekers.

De vluchtelingen waren boos omdat er te laat hulp kwam voor een zieke vrouw in het kamp. Volgens Italiaanse media vroegen asielzoekers gisterochtend rond 8.00 uur om een dokter, maar kwam die pas in de middag. De 25-jarige vrouw uit Ivoorkust overleed op weg naar het ziekenhuis.

Vervolgens braken er ongeregeldheden uit in het kamp. Boze vluchtelingen stichtten brand en gooiden met meubels naar het personeel, dat in de avond toevlucht zocht in het kantoor.

Na enkele uren werden de medewerkers bevrijd door de politie. Er vielen geen gewonden. Wel hebben de vluchtelingen vernielingen aangebracht aan het kantoorgebouw, onder meer doordat ze met stokken en ijzeren staven tegen de buitenmuren sloegen.

Anis Amri

Volgens correspondent Rop Zoutberg zijn er vaak opstanden in Italiaanse vluchtelingenkampen. "Zo was Anis Amri, de Tunesische asielzoeker die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag in Berlijn, ooit betrokken bij een enorme opstand in een kamp op het eiland Lampedusa. Maar wat nu vooral de aandacht trekt, is dat de medewerkers zichzelf hebben moeten opsluiten uit angst voor de vluchtelingen."

De spanningen rond vluchtelingen nemen toe in Italië, merkt Zoutberg. "Er worden veel asielzoekers teruggestuurd en veel steden gaan minder migranten opvangen. De sfeer is gespannen."

Opstand in vluchtelingenopvang Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl