Martin Kolomy in actie tijdens de Dakar Rally in 2016
NOS SportAangepast

Kolomy troeft truckers af in proloog Dakar Rally

Martin Kolomy heeft de eerste rit bij de trucks in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Tsjechische coureur won de korte etappe (39 kilometer) van het Paraguayaanse Asunción naar het Argentijnse Resistencia.

In zijn Tatra troefde hij Ton van Genugten en Martin van den Brink af. Eindwinnaar van 2016, Gerard de Rooy, eindigde als vijfde.

Al-Attiyah boekt 26ste dagzege

Bij de autocoureurs leverde de proloog van de 39ste editie van de Dakar Rally geen verrassende winnaar op. De Qatarees Nasser Al-Attiyah, die de rally al twee keer op zijn naam schreef, was in zijn Toyota Hilux de snelste en boekte zijn 26ste dagzege in Dakar.

Hij legde het parcours af in 25 minuten en 41 seconden. Daarmee was Al-Attiyah 24 seconden sneller dan de Spanjaard Xavier Pons. Erik van Loon was met zijn Toyota de beste Nederlander op de tiende plek.

Eerste zege voor De Soultrait

De zege bij de motoren ging verrassend naar Xavier de Soultrait. De Fransman won met zijn Yamaha zijn eerste Dakar-etappe.

Beste Nederlander was Robert van Pelt, hij eindigde op de veertigste plaats.