Zoe Smith in Northampton
NOS NieuwsAangepast

Britse bloemisten hebben last van brexit

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Een half jaar na de brexit-stem zijn de gevolgen voor de Britten nog totaal onduidelijk. De boodschappen worden waarschijnlijk duurder. Wonen in het buitenland misschien moeilijker. Maar er zijn ook al Britten die iedere dag met de brexit te maken hebben.

Bloemisten bijvoorbeeld: door de lage stand van het pond zijn de bloemen die ze importeren duurder. En dat maakt het hoofd boven water houden moeilijker, zegt Zoe Smith. "Het is echt een worsteling geweest sinds de zomer."

Verdubbeling

Smith staat al twintig jaar in een bloemenstal op de markt in Northampton, een stadje in Midden-Engeland. Kort na het referendum was ik hier ook, en toen waren Zoe's inkoopprijzen al enorm gestegen. Ze koopt vooral bloemen uit Nederland en door de keldering van het pond zijn bloemen uit eurolanden veel duurder voor haar.

De bloemenstal van Zoe Smith

"De prijzen zijn niet meer zo hoog als toen, maar ik denk dat ze gemiddeld nog wel 15 procent hoger liggen dan voor het referendum", zegt de bloemist. "Vooral de bloemen die ik gebruik als opvulling voor boeketten, zoals chrysanten, zijn en waren veel duurder. Op een gegeven moment betaalde ik 15 pond voor een bestelling, terwijl me dat normaal 8 pond kostte. Bijna een verdubbeling dus."

De prijzen doorberekenen naar haar klanten gaat niet, zegt Smith. "Mensen zijn niet bereid meer te betalen voor bloemen. Tegenwoordig verkopen supermarkten ook bloemen, daar moeten wij tegenop concurreren. Dus ik moet mijn prijzen laag houden, dat verwachten mensen ook op een markt."

Ik heb zeker geen spijt van mijn stem.

Bloemist Damian Duffy

In Watford, tachtig kilometer verderop staat Damian Duffy in zijn bloemenwinkel. Voor het referendum was hij er heilig van overtuigd dat de Britten uit de EU moesten. Dat is niet veranderd: "Ik was ontzettend blij met de uitslag, en heb zeker geen spijt van mijn stem", zegt hij, terwijl hij een bos in folie verpakt.

Toch heeft hij nu zakelijk wel wat last van de Britse brexit-stem. "Maar dat is het vak. Bloemenprijzen fluctueren altijd, je moet gewoon wat anders gaan inkopen." Ook Duffy koopt zijn bloemen vooral in Nederland, en vindt het moeilijk om precies te zeggen hoe veel duurder dat is geworden voor hem. "Maar ik denk zo rond de 5 tot 7 procent."

Damian Duffy

Duffy denkt dat de hogere prijzen tijdelijk zijn. En zo niet, dan gaat hij kijken naar andere opties. "Op lange termijn ga ik me dan op andere inkoopmarkten richten, ik weet dat bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, India en China mooie bloemen produceren. Nederland en de rest van de EU zijn niet onvervangbaar."

Stoppen

Bloemist Zoe Smith in Northampton heeft er een stuk minder vertrouwen in. "Ik hoop dat we het overleven, ik kijk het nog een jaar aan. Maar als de situatie niet verandert, stop ik er mee."

Ze houdt van haar vak, maar moet realistisch zijn, zegt ze. "Ik kan het me niet veroorloven om nog lang op deze voet door te gaan. Dat is jammer, want de zaak is al meer dan honderd jaar in de familie."

De zaak van Damian Duffy

Van collega-bloemist en overtuigd brexiteer Damian Duffy mag er wel een beetje vaart worden gezet achter de brexit. "We moeten er zo snel mogelijk uit. Het is net als bij een normale scheiding: pas dan kan je door met je leven."

Duffy denkt dat de brexit goed is voor de zaken op langere termijn. "Als we niet meer zo veel geld kwijt zijn aan de EU krijgen wij Britten meer te besteden. Dan houden mensen ook meer geld over voor bloemen." En dus, vindt hij: "Laten we aan de slag gaan: brexit means brexit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl