Peter Sagan
NOS WielrennenAangepast

Nieuwe ploegen en transfers. Wat is er veranderd in wielerland?

Op 1 januari vindt er in het peloton ieder jaar een grote gedaanteverwisseling plaats. Dat is de datum waarop veel nieuwe contracten ingaan. Renners die van ploeg zijn gewisseld, mogen voor het eerst hun nieuwe outfit aan en nieuwe ploegen bestaan nu ook 'officieel'.

Maar wat is er eigenlijk allemaal veranderd in de wielerwereld? Wat is handig om te weten voor het komende seizoen? We hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Ploegen gaan, ploegen komen

Op WorldTour-niveau zijn er twee nieuwe ploegen en hebben er twee het podium verlaten. Tinkoff en IAM zijn opgehouden te bestaan. De renners en het personeel zijn voor het grootste gedeelte naar andere ploegen overgestapt. De excentrieke Rus Oleg Tinkov is van het wielertoneel verdwenen.

Bahrein - Merida is nieuw en heeft zijn basis liggen in het Midden-Oosten. De ploeg heeft met Vincenzo Nibali (ex-Astana) een van de beste ronderenners van het moment in de gelederen. Maar ook Ion Izagirre, Sonny Colbrelli, Enrico Gasparotto en Giovanni Visconti kunnen een goede uitslag neerzetten. Tristan Hoffman, overgekomen van Tinkoff, is er ploegleider.

Peter Sagan in zijn nieuwe wereldkampioenstrui

Bora - Hansgrohe heeft de stap naar de WorldTour gemaakt. Peter Sagan is de meest in het oog springende renner. De Slowaakse veelvraat en regerend wereldkampioen moet dit jaar samen met de Poolse klimmer Rafal Majka voor de prijzen gaan zorgen.

Gedaanteverwisselingen

Lampre was al meer dan tien jaar een vaste waarde in het peloton. Maar de Italiaanse metaalbewerker zien we in 2017 niet meer terug. De ploeg zou eerst in Chinese handen komen, maar dat ging om vage redenen niet door. Er werd een investeerder uit de Emiraten gevonden. De ploeg heet nu UAE Abu Dhabi en herbergt geen Nederlandse renners.

De fans van Tom Dumoulin moeten vanaf nu juichen voor Team Sunweb. Giant en Alpecin zijn niet langer naamgevers van de ploeg. Giant doet een stapje terug en shampooboer Alpecin maakt zijn euro's over naar Katjoesja, dat tegenwoordig een stuk minder Russisch is. De ploeg rijdt vanaf nu op een Zwitserse licentie en herbergt nog maar drie Russische renners, in 2016 waren dat er nog veertien.

Etixx - QuickStep heet in 2017 gewoon weer QuickStep, zoals vroeger. Philippe Gilbert is nieuw bij de grootste Belgische ploeg. Tom Boonen hangt na Parijs-Roubaix zijn fiets aan de wilgen.

Philippe Gilbert (l) met Daniel Martin

Uitbreiding WorldTour

De Champions League van het wielrennen, de WorldTour, is met tien koersen uitgebreid naar 37 wedstrijden. Onder andere de Omloop het Nieuwsblad, Strade Bianche en de Ronde van Californië zijn nieuw op de kalender.

De WT-ploegen mogen vrijblijvend deelnemen aan die nieuwe wedstrijden. Al zullen ze dat doorgaans wel doen, er zijn immers kostbare punten te verdienen. Lotto-Jumbo heeft laten weten alleen de Ronde van Turkije over te zullen slaan.

Grote transfers

Veel renners hebben een nieuwe werkgever gevonden. De een omdat zijn ploeg ophield te bestaan, de ander omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging of overbodig was geworden. De belangrijkste transfers hebben we op een rij gezet:

Belangrijkste transfers

RENNERNIEUWE WERKGEVEROUDE WERKGEVER
Matti BreschelAstanaCannondale
Moreno MoserAstanaCannondale
Enrico GasparottoBahreinWanty
Vincenzo NibaliBahreinAstana
Nicolas RocheBMCSky
Rafal MajkaBoraTinkoff
Peter SaganBoraTinkoff
Taylor PhinneyCannondaleBMC
Sep VanmarckeCannondaleLotto-Jumbo
Moreno HoflandLotto-SoudalLotto-Jumbo
Roman KreuzigerOricaTinkoff
Philippe GilbertQuickStepBMC
Maurits LammertinkKatjoesjaRoompot
Tony MartinKatjoesjaQuickStep
Lars BoomLotto-JumboAstana
Jurgen van den BroeckLotto-JumboKatjoesja
Stef ClementLotto-JumboIAM
Diego RosaSkyAstana
Wilco KeldermanSunwebLotto-Jumbo
Michael MatthewsSunwebOrica
Alberto ContadorTrekTinkoff
John DegenkolbTrekGiant
Koen de KortTrekGiant
Lieuwe WestraWantyAstana
Pim LigthartRoompotLotto-Soudal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl