Politieagenten werden in Den Haag aangevallen
NOS NieuwsAangepast

Politievakbond wil geen woorden maar daden van Van der Steur

De politievakbond ACP wil dat de politiek maatregelen neemt tegen geweld tegen hulpverleners. De oproep is onderdeel van een golf van kritiek van de politie op minister Van der Steur van Justitie. Die kreeg veel negatieve reacties op een tweet waarin hij zei grote waardering te hebben voor de hulpdiensten.

Voorzitter Van de Kamp van de politievakbond staat volledig achter die kritiek. “De maat is nu vol”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem ervaren de agenten de tweet van Van der Steur als goedkope woorden. Hij vindt dat de politiek de signalen van politiemensen serieus moet nemen en het niet moet laten bij woorden alleen.

Bij de jaarwisseling werden op verschillende plaatsen in het land hulpverleners aangevallen. Bijna honderd mensen zijn opgepakt. In Den Haag raakten vier agenten gewond toen ze door relschoppers werden bekogeld.

Maatregelen

Volgens de vakbondsvoorzitter zijn de straffen te laag. "Slachtoffers, of het nou politiemensen of burgers zijn, hebben veel langer last van wat hen is overkomen, dan dat de daders last hebben van hun straf. Welk signaal geef je dan als overheid?"

Van de Kamp wil ook dat er meer wordt gedaan tegen illegaal vuurwerk. "We moeten eerder kunnen ingrijpen. Al wanneer illegaal vuurwerk wordt gekocht, getransporteerd of opgeslagen. Die voorstellen werken we nu uit."

Ook korpschef Akerboom van de Nationale Politie vindt dat er meer moet worden gedaan aan zwaar vuurwerk, liet hij weten in een tweet.

Van der Steur zit in het buitenland en kan geen reactie geven. Zijn woordvoerder herhaalt het standpunt van de minister dat geweld tegen hulpverleners absoluut onacceptabel is. "Daarom is de strafmaat hiervoor verhoogd. Ook is het lokale gezag uitgerust om preventieve maatregelen te nemen", staat in een schriftelijke reactie. "Het OM zal daar waar mogelijk vervolging inzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl