Eerste sneeuw in het Limburgse Geleen
NOS NieuwsAangepast

Sneeuwpoppen en vallende fietsers: de eerste sneeuw van 2017

In het oosten van Nederland, van Limburg tot in Drenthe, is afgelopen nacht enkele centimeters sneeuw gevallen. Op veel plekken is het de eerste sneeuw van het jaar. De een heeft vrij en kan genieten van de sneeuwpret, de ander moet werken en begeeft zich op spekgladde wegen.

Voor Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg is code geel afgegeven vanwege de gladheid.

Eerste sneeuw van 2017

De neerslag bestaat uit sneeuw, ijzel en natte sneeuw. Op meerdere plekken in het land zijn verkeersongelukken gebeurd. Onder meer in Limburg gleden auto's van de weg.

Inmiddels ligt alleen in die provincie nog een witte laag. De meeste sneeuw is naar verwachting rond het middaguur gesmolten. De weerwaarschuwing gold eerder vanmorgen voor heel Nederland, op Zeeland en de Waddeneilanden na.

De winterse buien zijn voornamelijk in het zuidoosten van het land gevallen. Op de meeste plekken is het gebleven bij natte sneeuw. Dat komt doordat de temperatuur afgelopen nacht niet ver onder nul daalde. In de loop van de dag warmt het op tot rond de vijf graden.

In het Drentse Coevorden lieten ze er geen gras over groeien. Op ingestuurde foto's is te zien dat er manshoge sneeuwpoppen zijn gemaakt. Op andere plekken in het land bleef de sneeuwpret beperkt tot het schrijven van teksten in het laagje sneeuw op geparkeerde auto's.

  • Liset (l) en Elly (r) / NOS Ooggetuige
    Sneeuwpret in onder meer het Drentse Coevorden
  • Niels Smits
    Witte straat in het Limburgse Sittard
  • Peter Bon
    Besneeuwde auto in het Gelderse Bennekom

Behalve automobilisten hebben ook fietsers last van de gladheid. Op Twitter schrijven mensen dat ze getuige zijn geweest van valpartijen. Soms lijkt het erop dat de verstuurder van de tweet zelf met de fiets onderuit is gegaan.

Niet alleen in Nederland is er winterse neerslag. Ook in België is een laag sneeuw gevallen en wordt gewaarschuwd voor de gladheid. En ook de Belgen delen dat op sociale media, sommigen net iets meer gevat dan de Nederlanders:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl