Hugo Borst en Henry Schut luisteren naar de verhalen van hun voorgangers tijdens de jubileumuitzending 50 Jaar NOS Langs de Lijn.
NOS SportAangepast

50 jaar Langs de Lijn: een dag vol mooie verhalen

NOS Langs de Lijn bestaat vijftig jaar en dat werd vandaag gevierd met een historische uitzending op NPO Radio 1. In een uitzending boordevol historische en actuele fragmenten blikten Henry Schut en Hugo Borst terug op het rijke verleden van het radioprogramma.

Zij werden bijgestaan door oud-presentatoren Koos Postema, Rocky Tuhuteru, Govert van Brakel en Tom Blom. Speciale verslaggever Robbert Meeder ging op bezoek bij markante verslaggevers Hans Eysvogel, Kees Jansma, Jack van Gelder en Bep van Houdt. En Leo Driessen (ook wel Ab Kaashoek) maakte een comeback als voetbalcommentator.

Een middag vol prachtige verhalen. En dit is nog maar het begin. In de komende maanden zal nog regelmatig aandacht besteed worden aan het vijftigjarig jubileum.

18.00-19.00 uur: Tom Blom

Met Tom Blom heeft de jubileumuitzending 50 jaar Langs de Lijn een waardige afsluiter. Blom presenteerde NOS Langs de Lijn in de jaren zeventig en tachtig en zorgde veelal samen met Willem Ruis voor een vrolijke noot in de serieuze sportuitzending.

Toch herinneren de meeste mensen hem vooral van de spelshow 'Ter land, ter zee en in de lucht'. Blom ziet parallellen: "Het gaat om enthousiasme en passie. Bij Ter land, ter zee gaf ik commentaar alsof het een wielerwedstrijd was."

Atletiekliefhebber Blom keert even terug in zijn rol als hij wordt verrast door Churandy Martina. Die doet niet aan goede voornemens. "Goede voornemens? Wat is dat?"

Tom Blom terug bij Langs de Lijn

Presentator Robbert Meeder is voor deze uitzending op bezoek bij prominente verslaggevers uit het verleden. In het laatste uur is hij op bezoek bij oud-tennisverslaggever Bep van Houdt.

Van Houdt vertelt onder meer over de legendarische overwinning van de 17-jarige Michael Chang op Ivan Lendl op Roland Garros in 1989.

Regisseur Bram Gaillard

17.00-18.00 uur: Govert van Brakel

Govert van Brakel (presentator van 1991 tot 2009) is bijna niet weg te denken bij NOS Langs de Lijn. Hij versloeg al voetbalwedstrijden in de jaren tachtig, stond twee keer op de Bonkevaart om de winnaar van de Elfstedentocht op te vangen, begon in 1991 met presenteren en bleef tot 2009.

Daarmee is Van Brakel de presentator met de meeste dienstjaren bij Langs de Lijn. En nog altijd schakelt hij nog bijna elke zondag als presentator van De Perstribune van Omroep Max. "Naar de vroege wedstrijd op zondag inderdaad." Kortom, Van Brakel is eigenlijk nooit weg geweest.

IJshockey heeft altijd een bijzondere rol gespeeld voor Van Brakel. Bij de Olympische Spelen van Lake Placid was hij 'embedded' bij de Nederlandse ploeg, die debuteerde op het hoogste podium. Daar zag hij dingen, die het incident met Yuri van Gelder doen verbleken.

Govert van Brakel terug bij Langs de Lijn

Robbert Meeder praat met Jack van Gelder, die in 1976 begon bij de NOS en pas in 2015 afzwaaide. Dan gaat het onder meer over de WK-finale in 1978, een wedstrijd die Van Gelder vanuit de dugout van de Nederlanders zag.

En natuurlijk komt ook zijn commentaar bij Nederland-Argentinië in 1998 ter sprake. Wie maakte de winnende goal ook alweer?

Van Gelder is groot geworden door zijn emotionele verslag, iets wat voor studiogast Van Brakel niet altijd hoeft. "Ik zou graag weer een verslaggever willen horen die doet wat hij moet doen: vertellen wat hij ziet. Zonder al die euforie."

16.00-17.00 uur: Rocky Tuhuteru

Ook Rocky Tuhuteru kan natuurlijk niet ontbreken in deze speciale jubileumuitzending. Tuhuteru was van 1987 tot 2000 presentator van NOS Langs de Lijn. "Langs de Lijn is het ultieme radiomaken. Altijd live, altijd ter plekke."

In de jaren negentig veranderde het radiomaken. "We zijn het wat zakelijker gaan doen, je hoeft niet lollig te zijn om het leuk te maken. Maar als je kijkt wat er in de jaren negentig allemaal op sportgebied gebeurd is, dan was het wel een hele bijzondere tijd."

De jaren negentig, de tijd van Adrie van der Poel, Richard Krajicek, Ellen van Langen, de gouden volleyballers, Ajax aan de wereldtop en Christine Aaftink.

Met schaatsster Aaftink had Tuhuteru nog een speciale afspraak staan. Jaren na dato lijkt die afspraak eindelijk gestalte te krijgen...

Rocky Tuhuteru terug bij NOS Langs de Lijn

Kees Jansma vertelt in gesprek met Robbert Meeder onder meer over de dag dat hij de grote Theo Koomen mocht vervangen in Turijn bij Juventus-Ajax. "Radio maken was het leukste, dat ik in mijn leven gedaan heb."

Ook komt de Elfstedentocht van 1997 ter sprake. Tuhuteru presenteerde in Hilversum en 'chef' Ferry de Groot zat bij zijn derde Elfstedentocht aan de knoppen. "Ik vond 1985 de mooiste. In 1997 dreigde het zo'n gekkenhuis te worden, dat ik blij was dat ik in Hilversum mocht blijven. Ik was niet zo van het carnaval."

15.00-16.00 uur: Koos Postema

In het tweede uur is Koos Postema te gast in de studio. Postema presenteerde Langs de Lijn van 1977 tot 1989. "Radio maken heeft een intimiteit, die uniek is."

De muziek in deze jubileumuitzending is samengesteld door twee bijzondere samenstellers: Pieter van den Hoogenband en popprofessor Leo Blokhuis. De laatste koos eind jaren tachtig ook al eens de plaatjes uit. "Ik mocht invallen voor een hele grote naam: Herman van der Velde."

En laat die legendarische Herman van der Velde - van 1976 tot 2006 actief voor Langs de Lijn - nu in de studio zitten.

Ook horen we Robbert Meeder in gesprek met Hans Eysvogel, de man die de drafsport in de Nederlandse huiskamer bracht. Koos Postema weet nog goed hoe hij de paardensportverslaggever ooit samen met de legendarische presentator Willem Rus in verlegenheid bracht.

Koos Postema en muzieksamensteller Herman van der Velde terug bij NOS Langs de Lijn.
Hugo Borst, op de voorgrond Henry Schut

14.00-15.00 uur: de tijdmachine

In dit eerste uur stappen we in de NOS Langs de Lijn Tijdmachine en schakelen we van het ene historische sportmoment naar het andere.

Zo zijn we bij de laatste speelronde van de eredivisie in 2007, schaatst Marianne Timmer naar het goud in Nagano in 1998, horen we Amsterdamse lawaaischoppers achter het ijzeren gordijn in 1967, beleven we de vrolijke chaos bij de Tourzege van Joop in 1980 en zijn we bij het beschaafde feestje bij de eerste wereldtitel hockey in 1973.

En als we het dan toch over beschaving hebben: uiteraard mag Frits van Turenhout niet ontbreken. Let vooral op de uitslag van De Graafschap - Ajax.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl