Demonstranten in Seoul
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreanen betogen ook met Oud en Nieuw tegen president

Honderdduizenden Zuid-Koreanen zijn op Oudejaarsavond met heel andere dingen bezig dan de viering van het nieuwe jaar. Ze zijn voor de tiende zaterdag op rij de straat op gegaan om te protesteren tegen president Park Guen-hye.

Park is officieel nog in functie, maar is haar macht kwijtgeraakt na een corruptieschandaal. Ook is er een afzettingsprocedure tegen haar in gang gezet. Toch weigert Park op te stappen. Ze wil haar aftreden voorkomen via het Hooggerechtshof.

Veel Zuid-Koreanen hebben het gehad met Park en willen dat zij met onmiddellijke ingang vertrekt. Vanavond staan er zo'n 800.000 betogers op het Gwanghwamun-plein in de hoofdstad Seoul. Ook in andere grote steden zijn demonstraties.

Aftreden

Overigens protesteren in Seoul niet alleen tegenstanders van de president. Er betogen ook duizenden Zuid-Koreanen die willen dat Park aanblijft. Bijna 20.000 agenten moeten de groepen gescheiden houden.

Het Hooggerechtshof heeft nog zes maanden de tijd om te besluiten of Park haar presidentiële machten terugkrijgt, of moet aftreden. De rechters hebben al wel besloten dat zij niet hoeft te getuigen in de afzettingsprocedure tegen haar.

  • Reuters
    Demonstranten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad
  • Reuters
    Demonstranten met op de achtergrond een portret van president Park
  • Reuters
    Demonstranten met kaarsjes en borden in Seoul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl