Marco Bizot
NOS VoetbalAangepast

Belgisch voetbal kampt met overdosis speelminuten

Het is voor velen het mooiste beroep van de wereld: profvoetballer. Maar wie een contract tekent bij een club in de Jupiler Pro League in België, moet niet schrikken van een paar overuren. De werkdruk is volgens velen zo hoog opgelopen, dat het tijd wordt om in te grijpen. Er moet domweg minder worden gespeeld, zo menen veel spelers.

Wie de verschillende Europese competities onder de loep neemt, stelt vast dat de spelers nergens zo veel minuten maken als in België. Marco Bizot, de doelman van Genk die in het verleden uitkwam voor Ajax, SC Cambuur en FC Groningen, spant de kroon. Hij stond dit kalenderjaar al 5.190 minuten in het veld.

Daar steken de scores van de drukst bezette spelers in de eredivisie en Premier League schril bij af. In Nederland voert Sergio Rochet de lijst aan met 4.230 minuten, terwijl in Engeland David de Gea met 4.620 minuten de meeste werktijd achter zijn naam heeft staan.

Spelers met meeste speelminuten in Nederland, België en Engeland

NederlandBelgië Engeland
Sergio Rochet (AZ) - 4.230Marco Bizot (Genk) - 5.190David de Gea (Manchester United) - 4.620
Rick Karsdorp (Feyenoord) - 4.054Wilfred Ndidi (Genk) - 5.142Nicolás Otamendi (Manchester City) - 4.333
Joey Pelupessy (Heracles) - 3.930Alejandro Pozuelo (Genk) - 4.619Daley Blind (Manchester United) - 4.234
Bram Castro (Heracles) - 3.930Ludovic Butelle (Club Brugge) - 4.600Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) - 4.202
Davy Pröpper (PSV) - 3.915Leon Bailey (Genk) - 4.311Nathaniel Clyne (Liverpool) - 4.193

Minder wedstrijden, meer kwaliteit?

Als een ranglijst wordt gemaakt aan de hand van de vijf spelers die per competitie de meeste minuten hebben gemaakt, blijkt België met 23.862 minuten over het jaar 2016 eveneens royaal koploper. Daarachter komen Engeland en Nederland met respectievelijk 21.582 en 20.059 minuten.

Ook nu, tijdens de feestdagen, voetballen de Belgen gewoon door. Een traditie waar ook de Engelsen bekend om staan. Terwijl echter in Engeland het voetbal rond Kerst en Oud & Nieuw een welhaast heilige status geniet, laait in België momenteel de discussie op of al dat voetbal niet te veel van het goede is. Minder wedstrijden zou volgens sommigen de kwaliteit ten goede komen, aangezien minder blessures en minder vermoeidheid resulteren in fittere, dus attractievere spelers.

Zeist volgt de discussie

Eind juli al werd afgetrapt voor de Jupiler Pro League, bijna een maand eerder dan eredivisie van start ging. En het einde is ook nog niet in zicht voor de Belgen. Na de reguliere competitie volgt in het voorjaar nog een finalepoule voor de topclubs. Dat extraatje, gevoegd bij alle bekercompetities die ook België rijk is, bezorgt veel spelers een overdosis speelminuten.

De Belgische clubs zijn in meerderheid van mening dat het aantal wedstrijden moet worden teruggeschroefd. Het is een discussie die ongetwijfeld in Zeist met interesse gevolgd zal worden. Ook bij de KNVB namelijk wordt al enige tijd gebrainstormd over een mogelijk nieuwe competitieopzet.

De topvijf van de Europese competities

SpelersSpeelminuten 2016
Marco Bizot (Genk)5.190
Wilfred Ndidi (Genk)5.142
David De Gea (Manchester United)4.620
Koke (Atlético Madrid)4.589
Zlatan Ibrahimovic (Manchester United/Paris Saint-Germain)4.551

De KNVB maakte afgelopen zomer bekend een onderzoek te beginnen met als doel het niveau van de eredivisie, Jupiler League en KNVB-beker te verbeteren. De Belgische competitie, de Jupiler Pro League, wordt na dertig speelronden in drieën gedeeld; een kampioenspoule, een poule voor Europees voetbal en een degradatiepoule.

Het is een opzet waar ook de KNVB naar kijkt. "Het doel is competities te organiseren met meer gelijkwaardige teams en meer onderlinge weerstand tussen voetballers", meldde de voetbalbond in juli van dit jaar.

Volgend jaar mei zullen tijdens de algemene ledenvergadering betaald voetbal de KNVB, de Eredivisie CV, de Jupiler League, de spelersraad en de trainers/coaches (CBV) een advies geven. Clubs mogen daarna hun stem uitbrengen.

De wijzigingen zouden vanaf het seizoen 2018/2019 kunnen worden doorgevoerd.

Feest bij Sevilla na het winnen van de Europa League

Sevilla

Sevilla speelde in 2016 de meeste wedstrijden van alle Europese clubs. De winnaar van de Europa League kwam tot 64 wedstrijden, vijf meer dan Paris Saint-Germain en Manchester City.

Racing Genk staat achtste op de ranglijst van gespeelde wedstrijden (56). De Belgische club speelde even veel wedstrijden als Champions League-finalist Atlético Madrid. AZ (49), Feyenoord en Ajax (beide 47) speelden aanmerkelijk minder duels.

De toptien van aantal gespeelde wedstrijden

ClubsAantal wedstrijden
Sevilla64
Paris Saint-Germain59
Manchester City59
FC Barcelona59
Manchester United58
Villarreal57
Liverpool57
Racing Genk56
Atlético Madrid56
Saint-Étienne55

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl