Sergej Karjakin
NOS SportAangepast

Karjakin neemt revanche op Carlsen met blitz

Sergej Karjakin heeft de wereldtitel blitzschaken op zijn naam geschreven. De Rus behaalde in Doha in 21 partijen, met een bedenktijd van drie minuten plus twee seconden per zet, in totaal 16,5 punten. Dat was evenveel als de Noor Magnus Carlsen, maar op basis van weerstandspunten eiste Karjakin de hoofdprijs voor zich op.

Een maand terug verdedigde Carlsen zijn wereldtitel in het reguliere schaken in New York tegen Karjakin nog met succes, al had de Noor daar wel een tiebreak voor nodig. Bij het WK blitz begon Carlsen met een half punt voorsprong aan de slotronde, Hij kon met de zwarte stukken geen bres slaan in het betonschaak van de Hongaarse remisekoning Peter Leko. Karjakin versloeg met wit de Georgiër Baadur Jobava die juist bekendstaat om zijn avontuurlijke speelwijze.

Eerder deze week ging de wereldtitel rapid (vijftien minuten speeltijd, plus tien seconden per zet) naar de Oekraïner Vassily Ivantsjoek, die op weerstandspunten Aleksandr Grisjoek uit Rusland en Carlsen achter zich hield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl