Fotograaf Jeroen Oerlemans was een van de 93 journalisten die dit jaar om het leven kwamen
NOS NieuwsAangepast

93 journalisten gedood in 2016, Irak het gevaarlijkst

Wereldwijd zijn er in 2016 volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) 93 journalisten en andere medewerkers van de media gedood. Dat is minder dan in 2015, toen er 112 journalisten werden omgebracht. Een van de slachtoffers was de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans, die begin oktober in het Libische Sirte werd doodgeschoten.

In Irak kwamen de meeste journalisten om het leven door geweld, namelijk vijftien. In Afghanistan werden dertien mensen gedood en in Mexico elf. Vorig jaar kwamen de meeste journalisten om in Syrië, Irak en Frankrijk. In dat laatste land vielen toen veel doden door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Het aantal journalisten dat naar Syrië gaat, is vanwege het vele geweld het afgelopen jaar fors afgenomen.

De daling van het aantal gedode journalisten is volgens de federatie vooral te danken aan Honduras, Libië, de Filipijnen en Zuid-Sudan.

Grote verschillen

De cijfers die de IFJ vandaag bekendmaakte wijken nogal af van de cijfers bij andere organisaties, die ook bijhouden hoeveel journalisten er door geweld om het leven komen. Zo meldt Reporters Without Borders dat er tussen 1 januari en 10 december 74 journalisten zijn gedood.

Journalistenorganisatie CPJ heeft het over 48 doden. The Press Emblem Campaign heeft het zelfs over 156 journalisten, het hoogste dodental in tien jaar. In een verantwoording schrijft de organisatie dat er bij die telling niet alleen journalisten zijn meegerekend, maar ook technici en productiemedewerkers. Ze tellen beveiligingspersoneel en bloggers niet mee.

De journalisten kwamen om bij gerichte moorden, bomaanvallen en vuurgevechten. Nog eens 29 journalisten kwamen om bij twee vliegtuigongelukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl