NOS SchaatsenAangepast

Bergsma wist al dat hij op de tien kilometer beter is dan Kramer

Bergsma: ik weet dat ik de betere 10 kilometerrijder ben

Jorrit Bergsma zocht op de 10.000 meter bevestiging van wat hij eigenlijk al wist: dat hij op de langste afstand beter is dan Sven Kramer. En de olympisch kampioen kreeg gelijk. Kramer moest op de 10.000 meter het hoofd buigen.

Nadat Bergsma vorig jaar een aantal teleurstellende tien kilometers had gereden, zon hij nu op revanche. "Deze was wel weer even nodig", zegt hij, nadat hij in Thialf voor de derde keer in zijn loopbaan de nationale titel heeft opgeëist.

Sven Kramer, die volgend jaar in Zuid-Korea op zoek gaat naar de nog ontbrekende prijs op zijn palmares - olympisch goud op de 10.000 meter - heeft zo'n bevestiging nu niet nodig. "Het was een seconde verschil, daar lig ik in december zeker niet wakker van", aldus de Fries die bij de KPN NK afstanden wel de 5.000 en de 1.500 meter won.

Ook Bergsma beseft dat er dit seizoen wel belangrijkere prijzen te winnen zijn. "Dit is maar een tussenstation. Het WK (in februari in Zuid-Korea, red.) is de echte hoofdprijs. Dan probeer ik dit weer te doen."

Kramer: van een seconde lig ik in december niet wakker

Geen smetje voor Kramer

Sven Kramer had op de 10.000 meter zijn trilogie kunnen voltooien, maar na goud op de 1.500 en de 5.000 meter werd het dit keer zilver. Toch ziet hij dat niet als een smetje op het kampioenschap. "Ik had hem liever gewonnen, maar ik kan ook niet zeggen dat ik super ontevreden ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl