Boeren in Uganda krijgen hulp

Nederlandse technologie kan Ugandese landbouw redden

Langdurige droogte of juist overstromingen: kleine boeren in Afrika hebben steeds meer last van de klimaatverandering. Nieuwe technologie biedt misschien een uitkomst. Satellieten kunnen gegevens verzamelen die de boeren helpen om hun productie te vergroten. En Nederland steunt ze daarbij.

Het Netherlands Space Office (NSO) is de organisatie die het Nederlandse ruimtevaartprogramma uitvoert, in opdracht van de Nederlandse overheid. Een aantal van de satellieten die Nederland gebruikt, is geschikt om gegevens aan de landbouw te leveren.

Moment van zaaien

Het grootste probleem is langdurige droogte, daar kunnen de satellieten ook niets aan veranderen. Maar in tijden van weinig neerslag is goede informatie over neerslag steeds belangrijker. En die kunnen de deskundigen wel leveren.

Coördinator Ruud Grim van het NSO legt uit: "Wat voor een boer heel belangrijk is, is het moment van zaaien. Als je te vroeg zaait, kan het zaad niet ontkiemen. Soms denkt een boer ook dat het gaat regenen, dan zaait hij, maar er valt toch te weinig regen, dan lukt het ook niet. Dus hij moet weten wanneer hij wel kan zaaien. Door goede weersverwachtingen te geven, kun je het moment van zaaien beter bepalen."

Reportage Kees Broere uit Oeganda

Boer Richard, in de heuvels van Midden-Uganda, zou het liefst willen dat de wetenschappers iets doen tegen de klimaatverandering. Maar dat kan natuurlijk niet, het klimaat verandert nu eenmaal. Tegen correspondent Kees Broere vertelt hij: "Het regent hier normaal acht maanden per jaar, nu nog maar drie maanden." De technologie kan daar niets aan veranderen, maar wel aan de informatie: komt er neerslag, wat doet de temperatuur?

Er zijn veel gegevens beschikbaar via de satellieten. De deskundigen moeten die data vertalen, zodat de boeren ze kunnen gebruiken. Gerald Otim komt zelf uit een boerenfamilie in Uganda, hij is nu ICT-deskundige en steunt het project: "We werken samen met landbouwdeskundigen om de informatie naar sms-berichten te vertalen, die boeren op hun mobiele telefoon krijgen." Ongeveer 350.000 gezinnen in Uganda gaan de informatie gebruiken.

Mobiele telefoons

De boeren hebben lang vertrouwd op hun traditionele manier van landbewerking. De weersverwachting was door overlevering bekend. Nu dat verandert, moeten ze de gegevens van buiten accepteren, maar dat gaat soepeler dan gedacht.

Ruud Grim van NSO: "De mobiele telefonie helpt daarbij. Er zijn daar bijna geen vaste telefoonlijnen, ze werken allemaal met mobiele telefoons. Dus ze zijn al gewend om met apps te werken. Alleen in afgelegen gebieden is het lastiger."

Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel het oplevert. Grim: "We financieren nu zeventien projecten in negen landen. De eerste projecten zijn twee jaar geleden gestart, we verwachten dat de eerste resultaten over ongeveer een jaar bekend zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl