Het beroemde 'Dame met de hermelijn' van Da Vinci behoort tot de collectie
NOS NieuwsAangepast

Polen koopt kunstschat voor een prikkie

De Poolse staat heeft een enorme kunstcollectie met wereldberoemde werken voor een zacht prijsje gekocht. Volgens schattingen is de gehele kunstschat rond de 2 miljard euro waard. Gisteren eindigden de onderhandelingen op een verkoopprijs van 100 miljoen euro.

Een van de werken is het wereldberoemde Dame met de hermelijn van Leonardo da Vinci. Ook Landschap met de goede Samaritaan van Rembrandt behoort tot de collectie.

In totaal bestaat de kunstcollectie uit 250.000 manuscripten en 86.000 museumobjecten. Ze worden aangeboden door een erfgenaam van de aristocratische familie Czartoryski, die de werken de afgelopen twee eeuwen verzamelde. De verkoper zegt dat hij wil dat het werk van zijn voorvaderen wordt voortgezet in het belang van Polen.

'Verkoop illegaal'

Niet iedereen is blij met de deal. Het bestuur van de Czartoryski-stichting trad vorige maand uit protest af. De leden werden buiten de onderhandelingen gehouden.

Volgens het opgestapte bestuur is de verkoop mogelijk illegaal, omdat in de statuten staat dat de collectie niet-overdraagbaar en ondeelbaar is. Het nieuwe bestuur van de stichting heeft de statuten direct aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl