NOS SchaatsenAangepast

Wüst blijft onverslaanbaar op 3.000 meter

Ireen Wüst is bij de KPN NK afstanden in Heerenveen voor de zevende keer in haar carrière Nederlands kampioen geworden op de 3.000 meter. In het vernieuwde Thialf liet ze iedereen achter zich met een tijd van 4.02,31.

Een dag nadat ze al de nationale titel op de 1.500 meter had veroverd, reed Wüst in de slotrit tot aan de 2.200 meter ruim onder de tijden van de andere schaatssters. Na twee mindere rondjes (32,8 en 33,4) bleef ze met haar tijd Antoinette de Jong (4.02,76) ternauwernood voor.

De 21-jarige De Jong, teamgenote van Wüst, zette met die tijd haar snelste drie kilometer ooit neer op het ijs van Thialf.

Yvonne Nauta verraste met 4.04,50, een tijd die goed was voor de bronzen medaille. De 25-jarige Nauta schaatste in 2014 mee met de top, met als resultaat zilver op de EK en brons op de WK allround, maar kende daarna twee slechte seizoenen.

Nauta, die haar beste races reed onder trainster Marianne Timmer, kreeg afgelopen zomer geen contract bij een commerciële ploeg en koos voor een verblijf bij het Gewest Friesland.

Blije Nauta: het dringt nog niet tot me door

"Ik wist wel dat ik goed bezig was", vertelde Nauta na afloop. "Toch kan ik het nog niet helemaal geloven. Het Gewest Friesland heeft me heel goed opgevangen en ik heb ruimte gehad om mijn eigen weg te vinden. Dit had ik echt niet gedacht."

EK allround

Wüst, De Jong en Nauta eisten niet alleen de tickets voor de WK afstanden op, ook verzekerden ze zich van de startbewijzen voor de EK allround, die begin januari plaatsvinden in Heerenveen. Carlijn Achtereekte is reserve voor de EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl