De Nederlandse volleybalvrouwen vieren een behaald punt
NOS SportAangepast

Bond en volleybalsters sluiten Nederlandse coach uit

De opvolger van Giovanni Guidetti als bondscoach van de volleybalvrouwen zal uit het buitenland komen. Dat is de uitkomst van de eerste (skype)gesprekken tussen de spelersraad en de Nederlandse volleybalbond. Aan de hand van die gesprekken is een longlist samengesteld. Op die lijst staan geen Nederlandse coaches.

"De Nevobo heeft namen genoemd en ook de speelsters hebben kandidaten voorgesteld. Daar zitten namen bij die door zowel de bond als de speelsters genoemd zijn", volgens volleybalverslaggever Maarten Tip. "In Nederland is op dit moment geen geschikte kandidaat. Alleen Avital Selinger heeft internationaal successen geboekt, maar hij is al bondscoach geweest en werd destijds ontslagen."

'Kopie van Guidetti niet mogelijk'

Lonneke Slöetjes maakt deel uit van de spelersraad van de Nederlandse volleybalsters. Het vervangen van Guidetti zal niet makkelijk zijn, zegt zij. "Als ik voor mezelf spreek: een kopie van Giovanni is niet mogelijk. Er is er maar één. We moeten iemand hebben die ergens voor staat en die kan voortborduren op het werk van Giovanni."

Slöetjes: een kopie van Giovanni is niet mogelijk

Jamie Morrison zou een mogelijkheid kunnen zijn, volgens Tip. "Hij is assistent van Guidetti bij de Turkse club Vakifbank. Morrison is ook assistent bij de Amerikaanse ploeg geweest. Hij heeft dus als hoofdcoach nog geen prijzen gepakt, maar hij zou het werk van Guidetti wel kunnen voortzetten."

"Maar de eerste naam die direct bij mij opkomt, is Massimo Barbolini", zegt Tip. "Hij is nu coach in Istanbul, bij topclub Eczacibasi. Barbolini is bondscoach geweest van Italië en Turkije. Met Italië versloeg hij Nederland in de EK-finale van 2009. Hij is geschikt, echt een volleybalman."

Massimo Barbolini als coach van de Turkse club Eczacibasi

"Een andere naam is Hugh McCutcheon, hij is voor mij favoriet. McCutcheon komt uit Nieuw-Zeeland en haalde goud met de Amerikaanse mannen op de Spelen van 2008. In 2012 won hij olympisch zilver met de Amerikaanse vrouwen. Hij heeft de uitstraling en de ervaring en is rustiger dan Guidetti. Dat zou volgens mij een ideale stap zijn."

Een naam die volgens Tip ook veel voorbijkomt, is die van de succesvolle Chinese coach Lang Ping. Zij leidde de Chinese vrouwen afgelopen zomer naar olympisch goud. "Maar die kans acht ik klein. Zij heeft in het verleden aangegeven alleen nog bondscoach van China te willen zijn."

  • Getty Images
    Hugh McCutcheon als bondscoach van de Amerikaanse ploeg
  • EPA
    Lang Ping (r) met speelster Ruoqi Hui na het behalen van de olympische titel in Rio

Heftige eerste reactie

Hoewel het nieuws van het plotselinge vertrek van Guidetti inmiddels een paar dagen oud is, heeft Sloëtjes het nog steeds niet helemaal verwerkt. Het eerste wat ze tegen haar mede-internationals zei toen ze het nieuws hoorde? "What the fuck?! In het begin wisten we echt niet wat we moesten zeggen."

"Het enige wat ik echt voel, is teleurstelling", gaat ze verder. "Vooral denkend aan de dingen die we hadden kunnen bereiken, dat spookt door mijn hoofd. En verdriet. Het was allemaal ook wel heel perfect. Dat dat in een keer zo afbreekt, is zwaar."

Grote factor

Guidetti wordt bondscoach van Turkije. Daar woont hij met zijn gezin, waar hij meer tijd mee wil doorbrengen. Onder zijn leiding werkte Oranje zich op naar de wereldtop, met een vierde plaats op de Spelen als bekroning.

Slöetjes: "Iedereen had de neuzen dezelfde kant op. Na de Spelen hadden we echt zoiets van: we gaan met deze groep verder, we kunnen nog beter. Dat kan nog steeds, maar Giovanni was wel een hele grote factor daarin."

Guidetti lag tien nachten wakker van nakende vertrek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl