De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling
NOS NieuwsAangepast

Agent krijgt taakstraf voor lekken informatie aan tv-programma

Een voormalig politieagent uit Eindhoven krijgt een taakstraf van 240 uur omdat hij meerdere keren zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Ook krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De 46-jarige man speelde informatie door aan een privédetective die in opdracht van een televisieprogramma werkte. De agent werd door de privédetective gevraagd de achtergrond van enkele deelnemers aan het programma na te trekken.

De detective, een voormalig agent van 54, had die opdracht gekregen van een eindredacteur van het televisieprogramma Zo zijn we niet getrouwd van de EO.

Collega

De politieman vergaarde informatie via politiesystemen en gebruikte daarbij zijn eigen inlogcodes en die van een collega. De informatie die daarbij naar boven kwam, gaf hij vervolgens aan de detective.

Volgens de rechter heeft de ex-agent daarmee het vertrouwen dat de maatschappij heeft in de politie beschadigd. Ook heeft de man het vertrouwen van zijn collega's beschaamd.

Vuurwapenhandel

De zaak kwam volgens Omroep Brabant aan het licht door een eerder onderzoek naar de privédetective. Tijdens een onderzoek naar illegale vuurwapenhandel door de man werd bij hem informatie uit politiesystemen gevonden.

De privédetective krijgt een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden voor uitlokking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl