NOS NieuwsAangepast

Hollywood-icoon Debbie Reynolds 'was niet te stoppen'

"Weer heeft één van de grote iconen uit de gloriejaren van Hollywood het leven gelaten. Het is droevig." Dat zegt filmjournalist Robbert Blokland over het overlijden van Debbie Reynolds (84). Hij vindt het niet vreemd dat ze vlak na het overlijden van haar dochter Carrie Fisher, zelf is overleden.

Blokland typeert Reynolds als een markante, aardige en kleurrijke vrouw. "Ze heeft meer dan 60 jaar in Hollywood gewerkt. En eigenlijk is ze er altijd blijven werken, want de afgelopen jaren speelde ze nog in de serie Will & Grace en in de film Behind the Candelabra."

Reynolds is volgens Blokland met recht een Hollywood-icoon te noemen. "Ze was 19 toen ze in de musical Singin' in the Rain speelde. Dat is nog steeds een van de meest iconische films aller tijden. Als je zo’n film op je naam kan zetten, dan heb je het goed gedaan."

Actrice Debbie Reynolds overleden

Daarnaast had de actrice een kleurrijk liefdesleven. "Ze heeft drie echtgenoten versleten", zegt Blokland. In 1955 trouwde Reynolds met zanger Eddie Fisher. Ze kreeg twee kinderen, onder wie actrice Carrie Fisher, die dinsdag op 60-jarige leeftijd overleed. Fisher werd beroemd als prinses Leia in Star Wars. In 1959 scheidde Reynolds nadat hij haar had verlaten voor actrice Elizabeth Taylor.

Na Fisher volgde zakenman Harry Karl, waar ze van 1960 tot 1973 mee getrouwd was. En van 1984 tot 1994 was ze gehuwd met Richard Hamlett. "Met niemand haalde ze de eindstreep." Vooral de periode met de rijke Harry Karl was niet makkelijk, zegt Blokland, omdat Karl flinke gok- en drankproblemen had.

Carrie Fisher met haar moeder Debbie Reynolds in 2015 bij de Screen Actors Guild Awards

Het tumultueuze liefdesleven van Reynolds beïnvloedde de relatie met haar dochter Fisher, maar was ook een inspiratie. Fisher schreef daarover in 1987 een boek: Postcards from the edge. Het boek gaat over een drugsverslaafde filmactrice die een complexe relatie met haar moeder heeft en haar daarom al jaren probeert te ontwijken. Het boek werd drie jaar later verfilmd met Meryl Streep in de hoofdrol.

Ook op zakelijk gebied ging het Reynolds niet altijd voor de wind. Ze bouwde een imperium op van hotels en casino's, maar dat ging uiteindelijk over de kop. En ook haar museum met erfstukken van Hollywood, zoals de hoed van Charlie Chaplin en een jurk van Marilyn Monroe, ging failliet.

Is de dood van haar dochter Reynolds fataal geworden? "De twee hadden een moeilijke relatie, vol bizarre, maar ook grappige verhalen", zegt Blokland. "Het is bizar, maar tegelijk niet vreemd dat dit gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl