Een klant controleert zijn bestelling
NOS NieuwsAangepast

'Hier heb ik het hele jaar voor gespaard, keimooi'

7 uur 's ochtends, Milheeze, een dorpje tussen Helmond en Venray. Het vriest, maar dat houdt de fanatiekelingen niet tegen om zo vroeg in de ochtend hun bestelde vuurwerk op te halen.

"Het is gelijk druk, mensen hebben hier soms het hele jaar voor gespaard", zegt verkoopster Marian van Ano Vuurwerk. Achter haar worden tassen tegelijk volgeladen met vuurwerk met exotische namen: 'the fairytale assortiment', 'sky's of gold', 'mute the flute' of de bazooka.

Vuurwerk kopen in de vroege ochtend

De ene klant bestelt voor 75 euro, de andere voor 325 euro. Sommigen hebben er flink voor gespaard: "Het mag wat kosten, keimooi."

"Mensen willen het gelijk komen ophalen, zodat ze het kunnen controleren en ... in huis hebben," zegt Marian. De vuurwerkbranche denkt dit jaar weer meer vuurwerk te verkopen dan vorig jaar. Toen werd er voor 65 miljoen euro aan knal- en sierwerk verkocht. Gemiddeld wordt er voor zes à zeven tientjes vuurwerk verkocht, maar niet iedereen geeft zoveel uit.

Meer siervuurwerk

"Ze krijgen van mij een vast bedrag, daar moeten ze het mee doen", zegt een vader die op de vroege ochtend met zijn zoon in de winkel staat. Wat er wordt gekocht? "Rotjes, pijltjes", zegt de jongen. "Maar niet te veel", vult vader aan.

De tasjes hangen klaar

Net als vorig jaar is vooral siervuurwerk in trek. "Er wordt minder geknald", zegt Marian. Ano verkoopt de rest van het jaar bestrijdingsmiddelen voor akkers, maar in de winter ligt de loods vol pijlen, cakes en rollen vuurwerk.

Oppassen

De meeste klanten bestellen vooraf, maar er komen ook mensen om ter plekke vuurwerk uit te kiezen: "Deze waaier is mooi, de Mega Mindy, een hele leuke. Had ik vorig jaar ook", zegt een koper, die met z'n vriendin in de loods staat. Sommige dingen kiest hij vooraf uit op internet. "Of ik ga af op wat mensen me aanraden, ben een echte liefhebber. Ik ga echt Nederland en België af voor mooi vuurwerk."

En dan is het oppassen, want vuurwerk uit het buitenland hierheen halen, mag alleen als vooraf toestemming is gevraagd. Het OM en de vuurwerkbranche zelf denken dat een derde van het vuurwerk dat de komende dagen wordt afgestoken illegaal is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl