Kjeld Nuis en Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

'Kramer is op de 1.500 meter de grote favoriet'

De eerste dag van de KPN NK afstanden in Heerenveen heeft uitgewezen dat de omstandigheden zwaar zijn. Dat heeft te maken met de hoge luchtdruk in Thialf. En dus zijn NOS-analytici Rintje Ritsma en Mark Tuitert het eens: "Sven kan zeker de 1.500 meter winnen met deze omstandigheden."

Kramer won woensdag de 5.000 meter met overmacht, maar de tijd viel ietwat tegen. Hij was met 6.14,17 bijna vijf seconden langzamer dan zijn baanrecord van vorig jaar. Ook donderdag, als bij de mannen het koningsnummer op het programma staat, wordt een hoge luchtdruk verwacht.

Met de wetenschap van nu lijkt Kramer vandaag een grote kans te hebben op zijn tweede gouden plak. Maar de 1.500 meter winnen is niet vanzelfsprekend voor Kramer. Waar hij op de lange afstanden grossiert in titels, daar mocht hij zich op de mijl 'pas' drie keer de beste noemen bij de NK afstanden.

Loting laatste drie ritten 1.500 meter

RitNaamNaam
8Sven KramerPatrick Roest
9Kjeld NuisDouwe de Vries
10Koen VerweijThomas Krol

Ritsma, zelf zesvoudig Nederlands kampioen op de 1.500 meter, verklaart waarom Kramer de favoriet is. "Door de hoge luchtdruk moet je als het ware continu door een muur rijden van hele dikke lucht om snelheid te maken. Als je wat meer duurvermogen hebt, ben je in het voordeel", aldus Ritsma.

Tuitert, olympisch kampioen in 2010, vult Ritsma aan: "Als je meer weerstand hebt, dan moet je meer energie leveren. Je hebt eigenlijk nadeel als je sneller gaat. Dus sprinters moeten relatief meer energie geven om op snelheid te blijven. Dat is een nadeel. En daar komt bij dat dit gegeven alleen al mentaal ook een nadeel is voor een sprinter."

Ik ben heel benieuwd of Koen Verweij nog iets kan betekenen.

Mark Tuitert

De grootste concurrent voor Kramer is Kjeld Nuis. "Wat dat betreft verwacht ik een tweestrijd", zegt Tuitert. En daar is Ritsma het mee eens. "Nuis zal er heel dicht in de buurt zitten. We hoeven geen tijden van 1.44 te verwachten. Misschien 1.45 hoog, maar ik denk dat er gewoon 1.46 hoog gereden gaat worden."

Is er dan verder niemand die kans maakt op de Nederlandse titel? Toch wel. Koen Verweij wordt als een dark horse gezien. "Ik ben heel benieuwd of Koen Verweij nog iets kan betekenen. En Patrick Roest heb je nog natuurlijk. Hij wordt een wereldtopper op de 1.500 meter. En die jongen is niet bang, hij gaat niet inhouden."

"Maar in principe wordt dit een rit voor Kramer", besluit Tuitert. En Ritsma: "Ik denk dat de kans heel groot is dat Kramer het gaat worden, ja."

Laatste vijf kampioenen op 1.500 meter

EditieNaam
2012Stefan Groothuis
2013Kjeld Nuis
2014Koen Verweij
2015Sven Kramer
2016Kjeld Nuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl