NOS NieuwsAangepast

Automatische rem in vrachtwagen redde levens bij aanslag Berlijn

De vrachtwagen waarmee de dader van de aanslag in Berlijn op de kerstmarkt inreed, blokkeerde automatisch. Door een automatisch remsysteem dat reageert op aanrijdingen, stond de wagen na tachtig meter stil. Volgens de autoriteiten heeft dat levens gered. Dat melden de ARD en de Süddeutsche Zeitung in een nieuw overzicht met feiten rondom de aanslag.

Daaruit blijkt ook dat de vermoedelijk dader Anis Amri vlak voor de aanslag nog berichtjes stuurde vanuit de cabine van de vrachtwagen. Daaronder een chat met waarschijnlijk de Tunesiër die vandaag is opgepakt. Amri schreef: "Broeder, alles is in orde als God het wil. Ik ben nu in de auto, bid voor me broeder, bid voor me." Daarna stuurde hij nog een selfie vanuit de cabine.

Verkeerd ingeschat

In februari heeft Amri contact gehad met vertegenwoordigers van IS om zichzelf aan te bieden als zelfmoordenaar. De veiligheidsdiensten hebben hem tussen februari tot november zeker zevenmaal besproken. Twee keer daarvan ging dat over of hij daadwerkelijk een aanslag zou kunnen plegen. Beide malen werd dat niet als waarschijnlijk gezien.

Amri stond al langer op de radar bij de veiligheidsdiensten. Vijf dagen voor de aanslag is het profiel over hem nog bijgewerkt. Het document telde 17 pagina's. Daar stond onder meer in dat Amri op internet gezocht heeft naar handleidingen voor het maken van staafbommen, en chemische formules met springstof.

Nederland

Eerder vandaag werd bekend dat Amri twee dagen na de aanslag vermoedelijk in Nijmegen is geweest. Het Openbaar Ministerie zegt dat er bewakingsbeelden zijn gevonden waar Amri hoogstwaarschijnlijk op te zien is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl