De Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk
NOS Nieuws

'Geen geld voor vervanging bij verouderde vloot marine'

Luitenant-generaal Rob Verkerk is bezorgd over de staat van de Nederlandse marine. In het magazine Alle Hens van Defensie zegt hij dat een deel van de vloot aan vervanging toe is. Volgens Verkerk stelt de regering niet genoeg geld beschikbaar voor onderhoud.

De Commandant Zeestrijdkrachten zegt dat er een tekort is aan reserveonderdelen voor schepen. "Dat komt door een jarenlange intensieve inzet, in combinatie met een verouderende vloot en gekrompen budgetten." Veel medewerkers van de marine zouden zich zorgen maken over het versleten materieel waarmee zij werken.

Volgens Verkerk werd er in 2016 maar mondjesmaat geld beschikbaar gesteld voor de marine. Dat terwijl de onderzeeboten, mijnenjagers en fregatten eigenlijk op korte termijn vervangen moeten worden. Geld daarvoor zou echter pas in 2020 beschikbaar zijn. "Het duurt nog geruime tijd voordat we echt op orde zijn."

De ontwikkelingen gaan snel en de potentiële tegenstanders zitten ook niet stil.

Luitenant-generaal Rob Verkerk

"We zijn de zaken aan het uitstellen", laat de generaal weten. "Maar de ontwikkelingen gaan snel en de potentiële tegenstanders zitten ook niet stil." Verkerk wijst op spanningen in onder meer de Zuid-Chinese Zee (tussen verschillende Aziatische landen) en de Middellandse Zee (onder meer de vluchtelingenproblematiek).

Ook maakt hij zich zorgen over anti-Europese sentimenten in EU-landen. "Zeker voor een land als Nederland, dat voor haar defensie afhankelijk is van een gezamenlijk verdedigingssysteem, is Europese samenwerking van levensbelang."

De marinecommandant pleit voor meer innovatie bij Defensie. Volgens hem is het goed dat de marine bezig is met drones, onderwijssimulatie en 3D-printen. "We moeten voorkomen dat de samenleving een moderne marine verwacht en wij die verwachtingen niet kunnen waarmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl