NOS SportAangepast

Mooiste reportages 2016: Matthijs Weststrate

In de laatste dagen van 2016 kiezen de verslaggevers van NOS Sport hun mooiste reportage van het jaar. Vandaag: Matthijs Weststrate. Hij kiest voor zijn interview met Henk Grol, vlak nadat hij in Rio zijn olympische droom in duigen had zien vallen.

"De Olympische Spelen zijn speciaal. Net even anders. Dat ultieme. Ook voor een verslaggever. Je staat op scherp voor dat wat komen gaat. Verlies, deceptie of winst met euforie. Dan wil je er staan. De juiste vragen stellen. De vreugde een podium geven. Of juist de vinger op de zere plek leggen."

"Soms gaat dat vanzelf, soms heel moeizaam... Zeker de ‘slecht weer’-interviews zijn niet altijd makkelijk. Maar vaak zijn dat juist wel de bijzonderste gesprekken. Er valt vaak meer te bespreken dan bij winst. Soms moet je naar dat verhaal zoeken. Soms gaat dat automatisch. Een van de beste voorbeelden van laatstgenoemde situatie is het interview met Henk Grol, na zijn verliespartij in Rio, waardoor zijn olympische gouden droom definitief in duigen viel."

Mixed zone

"Op het moment dat dat gebeurde stond Marhinde Verkerk namelijk nog te judoen, waardoor ik niet meteen naar de mixed zone kon voor het gebruikelijke interview wanneer een sporter is uitgeschakeld. Er ontstond een soort paniek om mij heen (en in Hilversum) omdat Grol de mixed zone inmiddels had verlaten en misschien gevlogen was. Dan zouden we geen reactie van hem hebben op zo’n belangrijk moment in zijn carrière."

"Maar ik maakte me niet druk. Ik heb Grol door de jaren heen leren kennen als een prof. Zowel op als buiten de mat. Tuurlijk, hij is - na een verliespartij - weleens woedend doorgelopen. Met het stoom uit de oren! Maar altijd kwam hij terug. Elke keer stond ie er gewoon. Soms meteen na zijn partij. Soms 20 minuten later zodat ie even tot zichzelf kon komen. Begrijpelijk. En inderdaad. Ook dit keer stond ie er weer."

Professionaliteit

"De prof Grol begreep dat we er niet stonden meteen na zijn partij. Zijn collega-judoka Verkerk stond immers nog op de mat voor net zo’n belangrijk moment als hij zojuist zelf ook had beleefd. Verkerk verdiende dezelfde aandacht als hij. En dus stond hij er later alsnog gewoon. Bijna 20 minuten na een van de meest tragische momenten uit zijn carrière toont Grol zijn sportiviteit. Zijn professionaliteit. En hij geeft het interview."

"Of hij inmiddels al helemaal afgekoeld en emotieloos was? Of het wachten de kwaliteit van het gesprek geen goed had gedaan? Niets van dat alles. Grol doet zijn verhaal. En hoe. Niet perse de verdienste van de verslaggever, maar vooral de professionaliteit van een topjudoka."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl