Kjeld Nuis in actie tijdens de KNSB Cup, eerder dit jaar in Groningen
NOS SchaatsenAangepast

KPN NK afstanden: wat staat er op het spel?

Na twee dagen schaatsen in Thialf zijn de startbewijzen voor de EK allround zijn vergeven, maar op de slotdag is er nog van alles te winnen op de KPN NK afstanden. De schaatsers komen in actie op de 5.000 meter (v), 10.000 meter, 1.000 meter en de massastart.

Op dag één werden de 5.000 meter (m), 1.500 meter (v) en 500 meter (m) verreden. Donderdag was het tijd voor de 3.000 meter (v), de 1.500 meter (m) en de 500 meter (v).

Eerste EK in nieuwe opzet

Thialf vormt 6, 7 en 8 januari het decor voor de eerste EK in de nieuwe opzet, waarbij de sprinters en de allrounders in hetzelfde weekend om de titel strijden.

Tijdens de KPN NK afstanden kunnen bij de mannen en vrouwen zowel drie sprinters als drie allrounders zich plaatsen voor de Europese kampioenschappen. Bij de sprinters wordt dat bepaald aan de hand van een puntenklassement opgemaakt na de 500 en 1.000 meter. De topdrie van dat klassement kwalificeert zich voor de EK.

De selectie van het allroundtoernooi wordt gemaakt op basis van een puntenklassement over de 1.500 en 3.000 meter (vrouwen) en de 1.500 en 5.000 meter (mannen). Bij de allrounders geldt hetzelfde als bij de sprinters: de eerste drie verzekeren zich van een EK-ticket.

Programma vrijdag 30 december

WK afstanden op olympische baan

Toch zullen de meeste ogen gericht zijn op de WK afstanden. Dat toernooi vindt in februari plaats op de baan van Gangneung, waar in 2018 de olympische wedstrijden worden geschaatst.

Per onderdeel kunnen bij de NK afstanden drie schaatsers een startbewijs verdienen voor de WK afstanden. Uitgezonderd de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen, want op deze afstanden liggen twee tickets klaar bij de finish.

Na de NK afstanden staat ook nog de Nederlandse titel op de massastart op het spel. De winnaar krijgt niet alleen een gouden medaille, maar plaatst zich ook voor de WK afstanden.

Tijdschema NK massastart

DagTijdAfstand (m/v)
Vrijdag20.08 uurMassastart (v)
Vrijdag20.40 uurMassastart (m)
Medaillespiegel NK afstanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl