De buitenkant van het Russische IOC-gebouw in Moskou
NOS SportAangepast

Russische officials erkennen eindelijk bestaan dopingnetwerk

Russische officials hebben voor het eerst ruiterlijk toegegeven dat hun land lange tijd een omvangrijk dopingnetwerk heeft gekend. "Het was een geïnstitutionaliseerde samenzwering", zegt Anna Antseliovitsj, de huidige directeur van het Russisch antidopingagentschap. Dat de overheid achter dat complot zat, spreekt ze niettemin tegen.

Antseliovitsj en de andere officials doen hun bekentenis in de New York Times. De krant heeft recent meerdere interviews gemaakt met tal van betrokkenen uit de Russische sportwereld. Volgens de krant zeiden vrijwel alle officials dat ontkennen niet langer zin heeft. Verhalen over het manipuleren en laten verdwijnen van dopingmonsters, het van hogerhand geregisseerd toedienen van doping aan atleten en het chanteren van officials en sporters worden bevestigd.

Dat Rusland een omvangrijk dopingprogramma kende, is geen nieuws meer. Nadat de Duitse tv-zender ARD eind 2015 in een documentaire de eerste onthullingen had gedaan, gaf het wereldantidopingagentschap WADA opdracht tot een diepgaand onderzoek. Met dat onderzoek, onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren, werd een grootschalig, door de overheid gestuurd dopingprogramma blootgelegd.

De Russische president Poetin sprak de beschuldigingen tegen, maar heeft recent wel maatregelen genomen waarmee een grote schoonmaak van de Russische sport wordt beoogd. Zo werd de 81-jarige Vitali Smirnov, die in de tijd van de Sovjet-Unie vooraanstaande posities in de sport en politiek bekleedde, aangesteld om het Russische antidopingbeleid te hervormen.

Uitgerekend Smirnov trekt in de New York Times het boetekleed aan. "Ik wil niet namens de verantwoordelijke personen spreken. Maar vanuit mijn optiek, als voormalig minister van Sport en oud-president van het olympisch comité, zeg ik: we hebben heel veel fouten gemaakt", aldus Smirnov in de Amerikaanse krant.

Vitali Smirnov

Toch plaatsen Smirnov en andere officials ook een kanttekening. Volgens hen konden Westerse atleten veel gemakkelijker een medisch attest krijgen waarmee ze een vrijstelling hadden voor het gebruik van dopinggeduide middelen, terwijl Russen een verzoek voor een dergelijk attest vrijwel altijd afgewezen zagen worden. De frustratie daarover zou mede hebben geleid tot het opzetten van een Russisch dopingnetwerk.

"Rusland heeft nooit de mogelijkheden gehad die andere landen hadden", zegt Smirnov. Hij zegt niet langer naar het verleden te willen kijken, maar zich te willen inzetten voor een beter imago van de Russische sport. Ook wil Smirnov ijveren voor een betere ethiek onder sporters. "We moeten erachter komen welke motieven een jonge sporter heeft om doping te nemen, waarom ze zich doping laten toedienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl