Austin Princess van John Lennon
NOS NieuwsAangepast

John Lennon's Austin Princess weer onder de hamer

Een van de auto's van Beatles-legende John Lennon wordt volgende maand online geveild in de Verenigde Staten. Het is een Austin Princess uit 1956, die wordt verkocht met het originele aankoopbewijs uit 1971.

Uit de papieren blijkt dat de begrafenisauto in bezit was van John Ono Lennon, 3 Savile Row in Londen, destijds een uitvalsbasis van de Beatles. Ze hielden daar in 1969 ook een concert op het dak.

De Austin Princess komt voor in de film Imagine (1972) die John Lennon en Yoko Ono samen maakten.

Na het maken van de film zijn er verschillende aanpassingen geweest aan de Austin Princess. Zo kwamen er vliegtuigstoelen in. Ook konden de portieren verder open dan bij de gewone versie. Lennon wilde bij het uitstappen zo snel mogelijk kunnen ontsnappen aan opdringerige fans.

In de loop van 1972 verkocht hij de auto aan een eigenaar in Californië. In 2005 is de Austin Princess door de toenmalige bezitter geschonken aan het Austin Rock and Roll Car Museum.

In Amerika kreeg de wagen het kenteken EMA IJN (Imagine).

300.000 euro

De auto komt tussen 14 en 22 januari op de markt bij een online veiling van Barret-Jackson in Scottsdale, Arizona. Het veilinghuis is gespecialiseerd in auto's voor verzamelaars. De wagen moet zo'n 300.000 euro opbrengen.

In het najaar werd de auto door het museum al ingebracht bij veilinghuis RM/Sotheby's in Londen. Toen werd de auto niet verkocht. Nu wordt in de VS een nieuwe poging gedaan om wel de gehoopte opbrengst te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl