NOS NieuwsAangepast

Grootscheepse plunderingen in Caïro

Uit de Egyptische hoofdstad Caïro zijn de hele avond berichten gekomen over grootscheepse plunderingen. Bendes jongeren, vaak op motoren, maken de straten van de Egyptische hoofdstad onveilig. Nu de politie zich richt op het beteugelen van de straatprotesten, plunderen ze supermarkten en overvallen ze winkels.

In de betere wijken van Caïro worden veel inbraken in huizen en appartementen gemeld. Er zijn particuliere beveiligers ingehuurd, die met vuurwapens op straat patrouilleren.

In andere buurten hebben de bewoners burgerwachten gevormd om hun eigendommen te beschermen. Ze hebben zich bewapend met messen en stokken. Er wordt geklaagd dat politie en leger niet optreden tegen de plunderaars.

Uitgaansverbod

De plunderaars trekken zich, net als de duizenden betogers, niets aan van het uitgaansverbod. Dat is sinds 15.00 uur Nederlandse tijd van kracht.

Op het centrale Tahrirplein in het centrum van Caïro staan tanks en pantserwagens, maar de betogers worden daar tot nu toe ongemoeid gelaten.

Ook in de noordelijke havenstad Alexandrië wordt het uitgaansverbod genegeerd. Het leger heeft gezegd dat mensen die het uitgaansverbod negeren, "groot gevaar" lopen.

Bestorming

Zaterdag waren er opnieuw confrontaties tussen de politie en de betogers. Zo'n duizend betogers probeerden het ministerie van Binnenlandse Zaken te bestormen. Daarbij zou de politie met scherp hebben geschoten en drie betogers hebben gedood.

In Caïro hebben tanks bovendien straten naar belangrijke gebouwen geblokkeerd. Het gaat onder meer om overheidsgebouwen, ambassades en het gebouw van de staatstelevisie. Verder zijn veel bezienswaardigheden, zoals het museum en de piramides gesloten.

Schotwonden

Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeera zijn alleen al gisteren bij confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen 95 mensen omgekomen. Veel lichamen hadden volgens de journalisten schotwonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl