De hoofdstad Luxemburg
NOS Nieuws

Luxemburg maakt belastingontwijking moeilijker

Luxemburg scherpt de regels aan om belastingontwijking aan te pakken. Vanaf 1 januari wordt het moeilijker om met geld te schuiven tussen dochterbedrijven. Dat moet het voor multinationals moeilijker maken om via het land de fiscus te ontlopen.

Via de zogeheten Luxleaks lekte een paar jaar geleden uit hoe allerlei bedrijven Luxemburgse belastingconstructies gebruiken. De Europese Commissie wil belastingontwijking hard aanpakken en is dan ook blij met de nieuwe regels, volgens Eurocommissaris Vestager van Mededinging.

Fiat, Apple en Starbucks

Vorig jaar besloot de commissie dat Luxemburg 20 tot 30 miljoen euro belastinggeld moet vorderen bij Fiat. Het bedrijf profiteerde van een illegale belastingdeal.

Ook andere landen moeten van de EU geld terugvorderen van grote bedrijven vanwege foute deals. Zo moet Nederland Starbucks een naheffing van 25,7 miljoen opleggen. En Ierland moet bij Apple maar liefst 13 miljard euro plus rente vorderen. Zowel Ierland als Apple is in beroep gegaan tegen het besluit van de Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl