Fractievoorzitters Bram van Ojik, Diederik Samsom en Arie Slob hebben de Kamer verlaten
NOS NieuwsAangepast

Grootste verloop Kamerleden in 35 jaar

Het aantal vertrekkende Kamerleden is sinds 1981 niet zo groot geweest als in deze kabinetsperiode. Dat blijkt uit cijfers van het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden.

Sinds de vorige Kamerverkiezingen in 2012 zijn 42 van de 150 leden van de Tweede Kamer gestopt. In een gemiddelde periode van vier jaar tussen twee verkiezingen stoppen 35 Kamerleden. Tussen 2002 en 2006 was er ook een stijging, maar niet zo sterk als nu.

De tijden dat Kamerleden zo lang bleven als bijvoorbeeld Hannie van Leeuwen van het CDA, die decennialang in Tweede en Eerste Kamer zat, liggen achter ons.

Wim Voermans, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht

Volgens hoogleraar Voermans van de Universiteit Leiden is er een generatieverschil. "De tijden dat Kamerleden zo lang bleven als bijvoorbeeld Hannie van Leeuwen van het CDA, die decennialang in Tweede en Eerste Kamer zat, liggen achter ons. Kamerleden zijn meer flexwerkers geworden."

Maar Voermans wijst er ook op dat er sinds tien jaar weer een kabinet zit dat de vier jaar waarschijnlijk vol maakt. "Daardoor valt het verschil nu ook extra op."

Onder de vertrekkers zijn drie fractievoorzitters: Diederik Samsom (PvdA), Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl