"De Planeet' in het centrum van Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Met de winkelstraten in de grote steden gaat het weer de goede kant op

Het turbulente jaar in de winkelbranche heeft nauwelijks invloed gehad op de huurprijzen in de duurste winkelstraten van Nederland. "De tarieven in de grote steden zijn het afgelopen jaar in grote lijnen ongewijzigd gebleven", zegt Arjen Boesveldt van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Het bedrijf heeft onderzoek gedaan naar de huurtarieven in grote steden.

Van de duurste gemeenten heeft alleen Arnhem iets ingeleverd. "Maar met 850 euro per vierkante meter per jaar in de Ketelstraat zit Arnhem nog steeds in de top-10 van duurste steden", zegt Boesveldt.

Amsterdam blijft met afstand de prijzigste stad. De hoofdstad heeft de zes duurste straten van het land, met als uitschieter de Kalverstraat. Winkeliers moeten daar per vierkante meter zo'n 3000 euro per jaar aftikken, bijna twee keer zo veel als de duurste straat in Rotterdam, de Lijnbaan.

"De Lijnbaan zal waarschijnlijk nooit de huurtarieven van de Kalverstraat halen, maar in Rotterdam is door alle belanghebbenden hard gewerkt om het winkelhart aantrekkelijk te maken", zegt Boesveldt. "De gemeente heeft met ondernemers, verhuurders en beheerders 'Lijnbaansessies' georganiseerd en daar plukt iedereen nu de vruchten van."

De duurste winkelstraten per stad

StraatHuurprijs per m2/per jaar
1.Amsterdam - Kalverstraat3.000 euro
2.Rotterdam - Lijnbaan1.650 euro
3.Utrecht - Lange Elisabethstraat1.600 euro
4.Maastricht - Grote Staat 1.600 euro
5.Den Haag - Spuistraat1.250 euro
6.Eindhoven - Demer1.200 euro
7.Amstelveen - Stadshart1.150 euro
8.Den Bosch - Hooge Steenweg1.100 euro
9.Groningen - Herestraat1.100 euro
10.Arnhem - Ketelstraat850 euro

Boesveldt vindt het een goed teken dat de huurprijzen blijven hangen. "Ik denk dat stilstand in dit geval vooruitgang is. Het illustreert de stabiliteit van de winkelgebieden in de grote steden. Vergeet niet dat het een turbulent jaar was. Precies een jaar geleden ging het mis met V&D. Dat waren toch 63 panden die opeens leeg stonden."

De retail-expert van Cushman & Wakefield is optimistisch over 2017. "De vooruitzichten zijn goed, de crisis ligt achter ons. En er zijn in diverse steden concrete plannen om nu een kwaliteitsslag te maken. Het gaat de goede kant op."

"Zo’n sprong voorwaarts is op een aantal plekken hard nodig", stelt René Vierkant van Syntrus Achmea. De vermogensbeheerder die pensioengeld belegt in vastgoed is de grootste verhuurder van winkels in Nederland. "De straten in de grote steden kunnen wel een stootje hebben, maar lager in de lijst gaat het mis. Er is best veel aan de hand. Je ziet een tweedeling in winkelland. De grote steden komen als winnaar uit de crisis, maar op veel plekken buiten de top-10 is de huur verlaagd."

Vierkant noemt Hengelo als voorbeeld waar klappen zijn gevallen. "Die stad heeft de slag met Enschede verloren omdat het niet is gelukt het winkelhart aantrekkelijk te maken. Er zijn daar heel veel winkels, maar het is niet bijzonder genoeg om een dagje uit te gaan."

Evenwicht

En Hengelo is volgens Vierkant niet de enige gemeente waar het niet goed gaat. "Dat geldt ook voor Roosendaal, maar er zijn meer voorbeelden." Veel steden moeten volgens de verhuurder op zoek naar een nieuw evenwicht. "Dat krijg je niet door overal maar winkels bij te bouwen, want eigenlijk zijn er al veel te veel. Het kan helpen om panden een andere bestemming te geven. En soms is het nodig om, zoals wij dat noemen, winkels uit de markt te nemen. Je geeft ze dan een andere bestemming: woning of kantoor."

Ook in steden die goed scoren bevinden zich rotte appels, zoals winkelcentrum De Planeet in Utrecht. "Dit pand is van ons en er zat vroeger een Franse Galeries Modernes in. Nu is het een lelijk, verouderd gebouw met laagwaardige winkels. Ze zitten bovendien in het pand verstopt. Dat moet anders."

Syntrus Achmea wil De Planeet weer veranderen in een paradijs. "Ik denk dat dat gaat lukken. Deze locatie op de Oudegracht tussen de Bijenkorf en het oude postkantoor heeft alles in zich om een echte trekker te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl