Het team van Allerhande dat ondersteuning biedt bij kerstdiner-stress
NOS NieuwsAangepast

Veel mensen werken met Kerst en de FNV is daar niet echt blij mee

Winkels zijn steeds vaker open tijdens feestdagen. Daardoor krijgen werknemers regelmatig de vraag of ze met Kerst willen werken of niet. "Zolang het een vrijwillige keuze is en ze een toeslag krijgen, staan wij erachter", zegt FNV-bestuurder Peter van der Put.

"Het is echt een sluipende trend. Eerst waren alleen supermarkten in de Randstad open op zon- en feestdagen, later werd dat het hele land. Toen ging de detailhandel ook op Tweede Kerstdag open, en in de Randstad zien we zelfs al geopende winkels op Eerste Kerstdag", zegt Van der Put.

Niet alleen in supermarkten wordt gewerkt met Kerst, ook veel hulpverleners moeten aan de bak:

En er moeten natuurlijk ook gewoon (kerst-) kinderen op de wereld worden gezet:

Werken in het ziekenhuis op de afdeling kerstkindjes

Ook zijn er juist speciale kerstwerkzaamheden, zoals mensen helpen met hun diners. Daarvoor zit een hulpteam van culinair blad Allerhande klaar om appjes te beantwoorden. "Wij noemen onszelf de culi's. Als wij kunnen helpen met een stressvrije Kerst, dan doen we dat", zegt een van de helpers tegen verslaggever Marc-Robin Visscher.

Luister hier de reportage, waarin een van de culi's vertelt over de moeilijkste vraag die ze heeft gekregen.

Alles goed en wel, maar de FNV vindt werken met Kerst eigenlijk gewoon een inbreuk op de privacy en het kerstgevoel. "Werknemers mogen weigeren als ze niet willen werken, maar in de praktijk zien we dat weigeren bijna nooit een optie is", zegt bestuurder Van der Put. "Veel mensen denken: ik ga wel werken, anders wordt mijn contract misschien niet verlengd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl