NOS Nieuws

Vogelgriep in Stolwijk is besmettelijke H5N8-variant

De vogelgriep die afgelopen week werd ontdekt bij een dierenhandelaar in Stolwijk, is de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De vogelgriep werd donderdag ontdekt. De 6600 vogels zijn dezelfde dag nog geruimd en het bedrijf is ontsmet. Een pluimveebedrijf in de buurt werd ook onderzocht, maar daar werd de ziekte niet gevonden.

In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf mag dertig dagen lang geen pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel vervoerd worden.

Gisteren werd bij een ander bedrijf in Zuid-Holland vogelgriep vastgesteld, dit keer in Zoeterwoude. Ook daar zijn 28.000 dieren direct geruimd. Een naastgelegen pluimveebedrijf wordt vandaag preventief geruimd; daar gaat het om 30.000 kippen.

Ook rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude geldt een vervoersverbod.

Besmettelijk

Tot nu toe zijn er geen mensen ziek geworden van het H5N8-virus, maar het is wel besmettelijk voor mensen, schrijft het RIVM op zijn website. Andere vogelgriepvirussen hebben in zeldzame gevallen mensen ziek gemaakt. Die mensen hadden direct en intensief contact met de besmette dieren gehad, schrijft het RIVM.

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal verloopt de infectie bij mensen mild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl