Een kitesurfer trotseert de woeste golven op de Noordzee bij Zandvoort
NOS NieuwsAangepast

Windstoten en hoogwater op onstuimige Tweede Kerstavond

Het noorden van Nederland krijgt het later vanmiddag en vanavond mogelijk zwaar te verduren. Het gaat er flink waaien en dat betekent onstuimig weer op de Waddeneilanden en aan de kust, meldt Weerplaza. De hardste windstoten worden vanavond verwacht; mogelijk is er dan zelfs even sprake van een westerstorm.

Bij de harde wind kunnen ook flinke buien vallen. Daarbij is er kans op hagel en onweer. Op het hoogtepunt kunnen er op de Waddeneilanden rukwinden voorkomen met windstoten van 100 - 110 kilometer per uur. Ook in de kop van Noord-Holland en aan de kust van Groningen en Friesland is het onstuimig. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de drie provincies.

Vanwege de weersomstandigheden zijn er op verschillende plekken maatregelen genomen. Zo is de dienstregeling van de veren naar Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog aangepast.

En in Delfzijl gaan de coupures in de loop van de avond dicht vanwege het hoge water. Rond 22.00 uur is de waterstand naar verwachting 3.90 meter boven NAP, normaal is dat 1.50 meter. Rond middernacht gaan de dijkdoorgangen weer open. Ook de zeesluis in het Eemskanaal wordt gestremd voor de scheepvaart.

Mogelijk worden door de verhoogde waterstanden bij Hoek van Holland ook maatregelen genomen.

Weerplaza raadt mensen aan om de kerstversiering in de tuin te controleren en vast te zetten. "Het zijn weliswaar de laatste uurtjes van Kerstmis maar het zou toch zonde zijn als de boel wegwaait."

Later vanavond zal de wind weer afnemen, maar het duurt nog tot diep in de nacht voordat het echt rustiger wordt, zegt Weerplaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl