NOS NieuwsAangepast

Russen zoeken verder naar lichamen en overblijfselen vliegtuig

In Rusland wordt de hele nacht verder gezocht naar de lichamen van de koorleden en andere mensen aan boord van de op Eerste Kerstdag verongelukte Tupolev. Elf lichamen en delen van lichamen waren gisteravond laat geborgen.

Meer dan 3000 mensen doen mee aan de zoektocht in de Zwarte Zee bij Sotsji, onder wie ruim honderd duikers. De Russen zetten schepen, helikopters en drones in. Gisteren werden al wrakstukken gevonden op zo'n 50 tot 70 meter diepte. Hulpverleners en militairen zoeken met krachtige lampen naar meer overblijfselen.

Volgens het ministerie van Defensie heeft niemand de crash overleefd. Vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd.

De oorzaak van de crash is onbekend. President Poetin heeft een onderzoek ingesteld. Volgens de Russische minister van Transport Sokolov worden alle mogelijkheden opengehouden, inclusief terrorisme. Een aanslag werd in eerste instantie uitgesloten. De zwarte dozen van het vliegtuig met data zijn niet uitgerust met een signaal, ze lokaliseren wordt dus een uitdaging, volgens de minister.

Russen steken kaarsen op in Sotsji voor de slachtoffers van de crash

Aan boord van het toestel was een beroemd Russisch legerkoor dat zou gaan optreden voor de Russische militairen in Latakia in Syrië. De vlucht kwam uit Moskou en had een tussenstop gemaakt in Sotsji.

Defensie-experts hebben geopperd dat een aanslag wel degelijk een mogelijkheid is en wijzen erop dat de piloten niets hebben gemeld over technische mankementen voordat het toestel neerstortte. Dat de overblijfselen van het vliegtuig wijd verspreid lijken te zijn, is volgens hen ook reden om een aanslag zeker niet uit te sluiten.

Als het een aanslag blijkt te zijn, dan is het de tweede keer in ongeveer een jaar tijd dat Rusland zwaar wordt getroffen. Vorig jaar oktober kwamen 224 mensen om het leven, voornamelijk Russische toeristen, door een vliegtuig dat neerstortte in de Sinaï-woestijn in Egypte na een explosie aan boord. IS claimde die aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl