Gourmetten
NOS Nieuws••Aangepast

Kerstdiner op sociale media: gourmetten of 'kroketten'?

Voor veel mensen draait Eerste Kerstdag vooral om lekker eten met familie en vrienden. Voor de een staat er aardperensoep met pesto op het menu, voor de ander pasta uit de magnetron. Sociale media geven een inkijkje in hoe het kerstdiner wordt beleefd.

Zelf vlees en groenten bakken op een gourmetstel is voor veel families een traditie. Uit een enquête van het NOS Jeugdjournaal blijkt dat gourmetten nog steeds erg populair is. Bijna de helft van de 500 ondervraagde kinderen zegt dat te doen tijdens Kerstmis.

Een blik op Twitter, Instagram en Facebook ondersteunt de statistieken. Er zijn talloze foto's van gezinnen die rond een gourmetstel zitten te eten, of duidelijk van plan waren te gourmetten.

Wat gourmetten is voor Nederlanders tijdens de Kerst, is kroketten eten voor de Belgen, merkt een twitteraar op. Het valt haar op dat onze zuiderburen het veel vaker over kroketten hebben op sociale media dan Nederlanders.

En voor de goede orde, het gaat dan om aardappelkroketten bij de Zuiderburen.

Hoofdgerecht: Everzwijn! #everzwijn #shitake #kroketten #goeisauske, zegt Sam Mertens op Instagram

Uitgebreid tafelen is niet de enige traditie tijdens het kerstdiner. Voor sommige families is de Top 2000 luisteren een terugkerend ritueel deze dagen, samen luisteren naar de klassiekers uit de 'lijst der lijsten'.

Sommigen genieten ervan om uit volle borst mee te zingen, hoewel niet elk familielid blij is met deze ontwikkeling.

Radio 2 begon vandaag met het uitzenden van de 'lijst der lijsten'. In de Top 2000 staan veelal dezelfde nummers als de afgelopen jaren, maar er zijn ook negentien liedjes uit 2016 opgenomen in de hitlijst.

Nieuwkomers Top 2000

De hoogste nieuwe binnenkomer is de dit jaar overleden David Bowie met twee nummers van zijn album Blackstar. Ook de Nederlandse band Kensington is met Sorry in de Top 2000 beland. Van sommige nieuwe nummers betwijfelen deskundigen of het volgend jaar weer in de lijst zal staan.

Ook nieuwe muziek in de Top 2000, maar niet alles zal beklijven

Terug naar het kerstdiner. Niet iedereen grijpt op 25 of 26 december naar de gourmetpannetjes. Op sociale media worden allerlei exotische gerechten genoemd. Van de eerder genoemde aardperensoep met pesto tot aan garnalenpasteitjes. Als toetje: een chocolade bavarois met een dessertwijn uit 1986.

Anderen gaan er juist prat op dat ze niets speciaals eten tijdens het kerstdiner. Bijvoorbeeld een online bestelde gyrosschotel, of de restjes van gisteren staan op het menu.

Voor sommigen is er geen andere optie dan een simpele magnetronmaaltijd om de avond door te komen. Een aantal hulpverleners moet natuurlijk gewoon werken tijdens de kerstdagen. Anderen staan alleen paraat voor het geval dat er iets gebeurt.

Het is voor hen extra zuur als ze op het laatste moment hun kerstdiner moeten achterlaten. Brandweerman Niels Korevaar heeft er ervaring mee, hij werd op de valreep opgeroepen voor de nasleep van een brand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl