Robbert Meeder in gesprek met Jos Hermens
NOS SportAangepast

Hermens: doping zit in je genen

Krijgen we een revolutie in het testen op doping? Volgens Jos Hermens is gentechnologie dé nieuwe opsporingsmanier. Dat vertelt de atletenmanager bij Wintergasten op Radio 1.

"We zijn druk aan het testen, maar daarmee kun je veel beter zien of er doping is gebruikt. In het huidige bloedpaspoort zie je niet waardoor de bloedwaarden afwijken."

Dat zou bijvoorbeeld kunnen komen door hoogtetraining, maar ook door doping. Met de gentechnologie kan volgens Hermens veel nauwkeuriger worden onderzocht of iemand doping heeft gebruikt.

"Bij epo worden bepaalde genen opgevoerd, maar dat zijn andere genen als bij hoogtetraining", zegt hij.

Beetje bureaucratisch

Het WADA geeft subsidie voor het project. "Maar het is een gecompliceerde club, ook een beetje bureaucratisch. Er zitten heel veel belangen, dus je voelt wel een bepaalde weerstand", vertelt de middenafstandsspecialist van weleer.

"De test is nog niet afgerond, je voelt bij het WADA wel iets van laat eerst maar eens zien wat er gebeurt."

Het onderwerp doping is de afgelopen jaren veelvuldig ter sprake gekomen in de atletiekwereld. Van de geruchten over Kenia, tot de keiharde sancties tegen Rusland. Zo werden de Russen geschorst door het IAAF, de internationale atletiekfederatie.

'Blij met Coe'

Daardoor ontbraken de atleten op de Olympische Spelen in Rio. "Ik ben waanzinnig blij dat Coe voorzitter is van het IAAF en dat hij alles aanpakt en schoon schip maakt. Hij maakt de organisatie transparanter. Ik ben blij dat hij Rusland heeft geschorst, want het is natuurlijk bizar wat daar gebeurt. "

Jos Hermens coachend op de brommer

Ondergedoken Stepanova

Afgelopen jaar ging de beerput van het Russische dopingcircuit open. Maar dat ligt volgens Hermens niet aan de oplettende organisaties. "We hebben met zijn allen liggen slapen. Het is gewoon niet veranderd sinds de jaren 90."

En niet het WADA, maar atlete Joelia Stepanova zorgde ervoor dat de zaak aan het licht kwam. "Daar moeten we haar heel dankbaar voor zijn. Ze heeft het nieuws naar buiten gebracht met gevaar voor eigen leven", benadrukt Hermens.

"Je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Ze is nu ondergedoken in Canada. Ik help haar te ondersteunen zodat ze weer een normaal leven kan opbouwen."

Racisme

Naast doping gaat het in het gesprek van een uur ook over racisme. Iets wat Hermens aan het hart gaat. Een fragment van Martin Luther King zorgt voor tranen. "Dat heeft me altijd geraakt, zelfs als ik het nu weer hoor."

"Als je je verdiept in het racisme ontdek je dat het ook gewoon nergens op slaat. De mensheid komt uit Afrika, daar komen wij allemaal vandaan. Wij zijn blank omdat we niet voldoende zon hebben. Dan denk ik hoe krankjorum kunnen we zijn? Dat je mensen veroordeelt op huidskleur."

Trots op Haile

Als atletenmanager is Hermens veel in Afrika, hij komt net terug uit Ethiopië. De warme relatie met Afrika wordt wellicht het best belichaamd door zijn innige vriendschap met Haile Gebrselassie, de meervoudig olympisch kampioen.

Gebrselassie werd op jonge leeftijd ontdekt door Hermens. "Hij had een aparte stijl van lopen en wat mij intrigeerde was dat hij geen Engels sprak, maar wel twee woorden wist: Me Europe. Hij wilde naar Europa komen om te lopen, het is iemand die ondernemend is. "

Toppers

Nu heeft de Ethiopiër tweeduizend mensen in dienst en is hij president van de Ethiopische atletiekunie. Hermens heeft meer dan tweehonderd atleten onder zich, inclusief toppers als Abdi Nageeye, Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekela.

Toch heeft Gebrselassie een bijzondere plek. "Het is een droom dat je een jongen van 18 jaar ontmoet en ziet wat hij nu is geworden. Als ik morgen overlijd, dan ben ik bijzonder trots dat ik met hem heb mogen werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl