NOS NieuwsAangepast

'Fransen moeten patriottisch winkelen om hun economie te redden'

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Fransen opgeroepen vooral Franse kerstcadeaus te kopen

Het startschot werd zo'n beetje gegeven in 2012. Arnaud Montebourg, socialistisch politicus en inmiddels presidentskandidaat, verscheen op de voorpagina van een krantenmagazine. Hij poseerde in een gestreepte trui, gemaakt in Frankrijk, met een horloge, gemaakt in Frankrijk, en met een keukenmixer, ook gemaakt in Frankrijk.

"Made in France, hij gelooft er in", stond er op de cover. Montebourg schreef zelfs een boek over zijn voorkeur voor Franse producten. Een boek dat gedrukt werd in Italië, maar dat terzijde.

Zijn campagne heeft succes gehad. Ook andere politici riepen de Fransen op om bij voorkeur producten uit eigen land te kopen. Bedrijven gingen zich profileren en zetten stempels en logo's op hun spullen. 'Made in France' werd een geuzentitel.

  • AFP
    Montebourg op bezoek bij autofabrikant Renault
  • AFP
    Arnaud Montebourg een maand geleden op een beurs voor Franse producten in Parijs
  • AFP
    Montebourg op een beurs voor Franse videogames in oktober van dit jaar

"Zo’n drie of vier jaar geleden was 5 procent van al ons speelgoed Frans, nu is dat 7 procent", vertelt Franck Mathais van speelgoedketen La Grande Récré. "Dat is een snelle stijging, sneller zelfs dan de markt groeit. In 2020 willen we als branche op 10 procent Frans speelgoed zitten."

Parijzenaars staan in de winkel in een lange rij voor de kassa met cadeaus voor de kinderen. "Ik let er helemaal niet op of iets Frans is of niet", zegt een mevrouw. Ze heeft een Barbie in haar handen. "Die heeft mijn dochter op haar lijstje gezet. Dus die koop ik, of 'ie nou uit Frankrijk komt of niet."

Ik koop liever een Franse tractor dan een uit China

Een winkelende vrouw

Een meneer loopt druk langs de schappen: "Ik wil wel Frans speelgoed kopen, maar ik zie het nergens!" Pas na vele minuten zoeken vindt hij een pop voor z'n dochter, met logo 'gefabriceerd in Frankrijk'.

Een Française die verderop in de winkel loopt, wil ook ‘Franse waar’. "Als ik kan kiezen, koop ik liever een Franse tractor dan een Chinese tractor. Ik denk dat die Franse beter is. Maar het is ook goed voor de werkgelegenheid als je Franse producten koopt."

Volgens Franse ondernemers klopt dat. Als de Fransen één op de twee keer Franse schoenen zouden kopen, zou dat 55.000 banen creëren. Als ze één op de drie keer Franse kleren zouden kopen, zou dat nog eens 160.000 banen opleveren, aldus de branchevereniging FIMIF.

Frans speelgoed is eigenlijk superouderwets.

Winkelende vader

Maar daar zit een prijskaartje aan. Als een Frans gezin alleen nog maar Franse producten koopt, kost dat 100 tot 300 euro in de maand extra, berekende onderzoeksinstituut CEPII. Want: Franse producten, met name in de elektronica, zijn gemiddeld duurder dan veel buitenlandse producten.

Het gevolg: als consumenten meer geld uitgeven voor Franse producten, houden ze minder over voor andere bestedingen. En dat zou best wel weer eens nadelig kunnen zijn voor de Franse economie, aldus het CEPII.

"Weet je wat ook een nadeel is?", zegt een man in de speelgoedwinkel. "Frans speelgoed is eigenlijk superouderwets. Kinderen van nu willen plastic dingen en elektronica. Maar Frans speelgoed is meestal van hout en het zijn dingen waar onze opa's en oma's ook al mee speelden. Daar zit mijn dochtertje thuis echt niet op te wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl