Het functioneren van Duitse veiligheidsdiensten ligt onder vuur.
NOS NieuwsAangepast

Discussie in Duitsland over strengere terreurwetgeving

Werd het gevaar van terreurverdachte Anis Amri onderschat? Hebben de Duitse veiligheidsdiensten steken laten vallen in de zoektocht naar de terreurverdachte? En was het niet mogelijk geweest om Amri al voor zijn daad te stoppen? Dat zijn vragen die de Duitse media stellen, een dag nadat de terreurverdachte van de aanslag in Berlijn bij toeval in Italië werd gevonden en doodgeschoten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, ziet geen algemeen falen van de veiligheidsdiensten in de aanloop naar de aanslag. Hij zegt dat het niet mogelijk was om meer te doen. "Er zijn juridisch geen toereikende mogelijkheden om iedereen die een gevaar vormt 24 uur per dag te controleren", zegt hij tegen Bild am Sonntag. In de Duitse politiek gaan steeds meer stemmen op voor strengere wetgeving die meer mogelijk maakt.

Ook Europese politiebonden vinden dat ze niet genoeg kunnen doen tegen terreurverdachten. Zij willen meer geld om hun slagkracht te vergroten.

Kritiek

De Duitse autoriteiten liggen onder vuur omdat ze eerder al aanwijzingen zouden hebben dat Amri kwaad in de zin had. Gisteren zei de Marokkaanse ambassade dat Duitsland tot twee keer toe is gewaarschuwd dat de Tunesiër een IS-aanhanger was en een aanslag wilde plegen.

Ook wordt het de veiligheidsdiensten aangerekend dat ze zich te lang hebben gefocust op een verdachte die niets met de aanslag te maken bleek te hebben. Een 23-jarige man uit Pakistan werd bijna 20 uur vastgehouden. De man vertelde tegen een Duitse krant dat hij werd gearresteerd omdat hij naar de metro rende. Hierdoor zou de politie te veel tijd verspild hebben.

De Maizière wijst erop dat er nog geen sluitende conclusies kunnen worden getrokken over het functioneren van de diensten; er moet eerst diepgravend onderzoek worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl