Vesna Vulovic in 2008
NOS NieuwsAangepast

Stewardess die beroemd werd na val van 10 km overleden

In de Servische hoofdstad Belgrado is oud-stewardess Vesna Vulovic (66) overleden. Ze overleefde in 1972 een explosie aan boord van haar vliegtuig en de val van 10 kilometer die daarop volgde.

Op 26 januari 1972 was de 23-jarige Vulovic aan boord van een DC-9 van Jugoslavenski Aerotransport toen die op weg van Denemarken naar Joegoslavië explodeerde boven Tsjecho-Slowakije. Waarschijnlijk ging het om een aanslag door Kroatische extremisten.

Vulovic stortte in het losgeslagen staartdeel neer op een berghelling. Ze was de enige van de 28 inzittenden die de explosie overleefde.

Lage bloeddruk

Ze had beide benen, drie ruggenwervels en haar schedel gebroken en zware interne verwondingen opgelopen. Haar artsen waarschuwden haar ouders dat ze waarschijnlijk zou bezwijken in het ziekenhuis, maar na een coma van 27 dagen kwam ze bij.

Mogelijk heeft haar lage bloeddruk haar kans op overleven vergroot: daardoor raakte ze snel buiten bewustzijn en raakte haar hart niet zwaar beschadigd. Daarnaast werd ze beschermd door de romp van het vliegtuig en een dik sneeuwdek. Bovendien werd ze gevonden door een Duitse man die hospik was geweest in de Tweede Wereldoorlog.

Na revalidatie en operaties lukte het Vulovic uiteindelijk weer om te lopen. Ook kreeg ze nooit vliegangst: ze stapte later nog geregeld in het vliegtuig. Wel kampte ze met geheugenverlies en wist zich niets meer te herinneren van de val.

Record

In 1985 werd Vulovic opgenomen in het Guinness Book of Records als overlevende van de hoogste val zonder parachute: 10.160 meter. Bij de omschrijving van haar record staat dat ze eigenlijk niet eens aan boord had moeten zijn van de vlucht: ze was verward met een andere stewardess met dezelfde voornaam.

Vulovic' miraculeuze redding maakte haar wereldberoemd en een held in Oost-Europa. Latere theorieën dat het vliegtuig veel lager had gevlogen en per ongeluk uit de lucht was geschoten door de Tsjecho-Slowaakse luchtmacht, wees ze van de hand.

Deze week werd Vulovic door vrienden dood gevonden in haar appartement in Belgrado. Het is niet duidelijk waaraan ze is overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl