Inge Dekker
NOS SportAangepast

Dekker blikt openhartig terug op moelijke periodes

Een openhartig verhaal van Inge Dekker. Dat is zondagmiddag te horen bij Langs de Lijn op NPO Radio 1. De onlangs gestopte zwemster spreekt in de serie Wintergasten een uur lang met presentator Robbert Meeder.

Dekker mocht zelf de radiofragmenten uitzoeken die de richting van het gesprek zouden bepalen. En dat was geen lastige opgave. "Eigenlijk was ik er binnen tien minuten uit, gewoon door met mijn vriendje Bas na te denken over de dingen die belangrijk zijn geweest in mijn leven."

Robbert Meeder en Inge Dekker, met de hond (Bobby) van Inge in hun midden

Dekker wil het bericht over de ziekte van Oenema terughoren omdat het haar ertoe heeft gezet om zelf ook een uitstrijkje te laten maken. "Ik had al een oproep, maar die had ik even aan de kant gelegd. Maar toen ik dit hoorde heb ik meteen een afspraak gemaakt bij de huisarts."

De uitslag was niet goed. Dekker bleek baarmoederhalskanker te hebben. "Ik heb de boel toen flink bij elkaar gejankt, maar ik ben ook meteen het internet opgedoken. Ik wilde alles weten: wat zijn mijn kansen? Wat zijn de opties?"

In korte tijd maakte Dekker zich zo thuis in de medische wereld dat de chirurg die haar geopereerd heeft er zelfs van onder de indruk was. "Hij zei dat ik meer verstand van kankerbehandelingen had dan de co-assistent."

Uiteindelijk bleek de ziekte goed te behandelen en lukte het Dekker zelfs om weer op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Toi et moi: serieuze relatietest

Ook de keuze voor de in Nederland onbekende hit 'Toi et moi' van de Franse zanger Guillaume Grand behoeft enige uitleg. Die vindt zijn oorsprong in de periode dat Dekker in Marseille trainde en dus woonde, van 2010 tot 2012.

"Dit liedje staat symbool voor die tijd, die niet echt makkelijk was," zegt Dekker over de jaren waarin ze Bas vrijwel alleen via Skype sprak. "Dat was zwaar. Bovendien zat ik daar in een team met voornamelijk jongens en die namen de regels met betrekking tot vreemdgaan niet zo nauw. Dus Bas werd wel een beetje jaloers."

Terwijl Dekker een van haar sportieve hoogtepunten beleeft, de wereldtitel in 2011, bevindt haar relatie zich op het absolute dieptepunt. "Toen zei ik: boek maar een vakantie, dan ga ik mee en zien we wel hoe het uitpakt."

Dat reisje naar Costa Rica bleek een schot in de roos. "Al in het vliegtuig was het weer helemaal goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl