NOS SportAangepast

'Onderzoek NOC*NSF moet onafhankelijk zijn'

'Onderzoek kan beter buiten sportgelederen plaatsvinden'

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers plaatst vraagtekens bij het voornemen van sportkoepel NOC*NSF om in het eerste kwartaal van 2017 zélf onderzoek te doen naar seksueel misbruik binnen de sportwereld. De aan de Vrije Universiteit van Amsterdam verbonden Olfers pleit voor het inschakelen van een onafhankelijke, externe instantie. Dat kost waarschijnlijk méér geld, zegt zij, maar is wél noodzakelijk voor een gedegen onderzoek.

"Het is altijd goed als je je verantwoordelijkheid neemt en ook als je onderzoek doet", meent Olfers. "Maar gelet op de omvang en de betrokkenheid van NOC*NSF zou ik wel willen aanbevelen om het zo onafhankelijk mogelijk te doen. Het lijkt mij beter dat het onderzoek buiten de sportgelederen plaatsvindt."

Olfers wil met het onderzoek mogelijk naar het Openbaar Ministerie

Schijn

Mocht NOC*NSF het onderzoek zelf willen leiden, dan kan de sportkoepel volgens Olfers de schijn tegen hebben. "Er kan dan het idee ontstaan dat er sprake is van een complot of dat er zaken onder de tafel worden geschoven. Je keurt dan toch je eigen vlees."

Olfers kan nog niets zeggen over de aard en omvang van het probleem. Juist daar is het onderzoek voor bedoeld, zo meent ze. "Maar als blijkt dat er veel zaken naar boven komen, dan kunnen we daarmee naar het Openbaar Ministerie en zorgen dat het in prioriteit stijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl