NOS NieuwsAangepast

Banen weg bij NN Group en Delta Lloyd, 'beste mensen blijven'

De overname van Delta Lloyd door de NN Group gaat banen kosten. Dat zeggen de topmannen van de bedrijven in een interview met het NOS Radio 1 Journaal. Door de overname worden sommige functies samengevoegd, waardoor een deel van het personeel overbodig wordt.

Wereldwijd werken er meer dan 17.000 mensen bij de bedrijven. "We moeten realistisch zijn. De werkgelegenheid staat in de verzekeringswereld onder druk, onder meer door digitalisering", zegt topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd. "We kunnen nu nog geen exacte aantallen noemen."

"We hebben principes afgesproken: we kiezen de beste persoon voor de baan", zegt Lard Friese van de NN Group. "Het is natuurlijk een enorme groep talent bij elkaar. Talent van Delta Lloyd en talent van NN Group. Die moeten gelijke kansen krijgen."

Lard Friese (NN Group)

Volgens CNV Vakmensen gaat het mogelijk om 1000 tot 1500 banen die worden geschrapt. "Een fijne mededeling voor de werknemers, zo vlak voor Kerst", zegt vakbondsbestuurder Ike Wiersinga cynisch.

Ze ziet ook een positieve kant aan de overname. "Een buitenlandse overname was ook een scenario. Dan waren we veel verder van huis geweest."

Hans van der Noordaa

Delta Lloyd verzette zich in het begin tegen de overname door de NN Group. De prijs die betaald werd zou te laag zijn. Die is nu iets verhoogd, maar volgens Van der Noordaa van Delta Lloyd waren andere factoren ook belangrijk.

"We hebben gekeken naar alternatieven, bijvoorbeeld zelfstandig verder gaan. We hebben ook gekeken naar andere zaken die belangrijk voor ons zijn bij een combinatie. Op basis van die analyse zijn we tot de conclusie gekomen dat wij dit voorstel aanbevelen. En de prijs is hoger dan aanvankelijk geboden."

Van der Noordaa kondigde ook zijn vertrek aan. "Je moet niet met te veel kapiteins op een schip zitten".

Op de vraag wat hij aan de fusie overhoudt, zegt hij: "Als ik vertrek zijn er afspraken, maar ik vind het belangrijker om energie te stoppen in een goede overdracht de komende maanden en een goede start van de combinatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl